Од одбране светиња нећемо одустати

-Црква је спремна да поднесе сваку жртву, већу од привођења и хапшења свештеника, али не може одустати од борбе за одбрану светиња и од подршке нашем народу, казао је у разговору за Дан даниловградски парох Жељко Ћалић.

Након једнодневног лишења слободе јер је био организатор литије у Даниловграду у којој је учествовало више од 200 особа, свештеник Жељко Ћалић је поручио да Црква неће одређивати ко је пожељан, а ко непожељан на литијима да би се, како је рекао, задовољила потпуно бесмислена норма Националног координационог тела за заразне болести (НКТ), указујући да по закону окупљање постоји или га нема, без ограничења броја учесника.

Свештеник Жељко Ћалић је истакао да је он, а остали свештеници који су лишени слободе били свесни одговорности и да нису нимало устукли.

-Тужитељки сам рекао да нијесам могао да одвајам народ – 200 од 200. Какав бих ја био свештеник и човјек када бих направио селекцију ко може у литију, а ко не. Управо су нам они импутирали да наша Црква има пожељне и непожељне, а они нам сада прописима траже да ми то радимо – да одређујемо ко може, а ко не може у литију. У Црној Гори се данас дешава народ, поручио је свештеник Жељко Ћалић.

Објаснио је да се црква у Даниловграду налази код гробља, да се у црквеној порти не може окупити ни 100-150 људи, али да се народ окупљао на улицама, тротоарима, прикључивавши се током литије, тако да се створила мало већа концентрација људи.

За свештеника Ћалића лишење слободе је био један новитет, јер никада раније није био у притвору/затвору: -Ми смо спремни да поднесемо много веће жртве од тога да будемо приведени и притворени. Што се тиче односа службеника у даниловградској полицији, ту немам ријечи, професионално сам третиран, били су крајње професионални, коректни.

Даниловградски парох сматра да је психолошки било теже људима који су били ван, него њима притворенима. -Ја сам се у притвору молио Богу, читао нешто, одмарао се, шта друго да се ради, додао је свештеник Жељко Ћалић и истиче да је привођење свештеника након литије континуитет притисака на Цркву, почевши од, како је рекао, хапшења владике Јоаникија на празник Светог Василија.

-Ради се о континуитету великог притиска на Цркву због закона, сада слиједе избори, све то њима не иде у прилог. Црква је дигла народ, који се ослободио и то је наша мисија, иако нам они импутирају да се бавимо политиком. Управо супротно – ми се бавимо народом, слободом свог народа и своје земље. То је наша свештена обавеза и пред Богом и пред људима, и пред прецима и пред потомцима – указао је свештеник Жељко Ћалић и поручио да није Црква изнад државе и закона у Црној Гори, већ да се зна ко јесте.

Свештеник Жељко Ћалић је казао да су јуче полицији пријавили литију за недељу, наводећи да је овонедјељну пријаву потписао предсједник Црквеног одбора у том граду Бранислав Ивановић.

-Из полиције су нам дали инструкције да ће исто бити као и са мном. Ево видјећемо. Пријаву за литију у недјељу у Подгорици потписује Митрополит, а ове недјеље ћемо бити у свим градовима, јер претходне нијесмо на вријеме пријавили окупљања. Ове недјеље литије ће сигурно бити у свим градовима и вјерујем да ће бити врло масовне. Ако би слушали разум и имали колико-толико мудрости, вјерујем да би укинули ове мјере до краја недјеље, да се народ окупи уз молитву, да то буде лијепо и достојанствено, како је било и прошлих мјесеци, истакао је свештеник Жељко Ћалић.

Старешина Саборног храма Светог Јована Владимира протојереј-ставрофор Слободан Зековић саслушан је јуче у Основном државном тужилаштву Бар због постојања основа сумње да је извршио кривично дело непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести. Како сазнајемо, протојереј-ставрофор Слободан Зековић је негирао извршење кривичног дела. Општинско јавно тужилаштво ће се у среду изјаснити да ли ће Основном суду у Бару поднети оптужни предлог. Против свештеника Зековића за десет дана поднете су две кривичне пријаве за исто кривично дело.

Из бјелопољског Основног државног тужилаштва (ОДТ) казали су да су формирали предмет поводом окупљања грађана у недељу испред цркве Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу. Навели су да им је полиција из тог града доставила прикупљена обавјештења и друге доказе, да ће након спроведеног поступка оценити да ли у конкретном случају има основа за покретање кривичног поступка против било којег лица за кривично дело за које се гоњење предузима по службеној дужности.

Извор: Митрополија црногорско-приморска, Дан