Од самопроглашења независности Косова Пасјане код Гњилана напустило 109 породица

Од самопроглашења независности Косова велики број Срба је напустио Косово и Метохију. Највећи број њих је из Косовског Поморавља. Само из Пасјана у гњиланској општини одселило се 109 породица. Начелник косовскопоморавског региона Драган Николић казао да махом одлазе младе породице, као и то да је неретко њихова последња станица негде у западној или северној Европи.

"Институције Косова не раде ништа што је у интересу Срба или неалбанаца. Оне су директно радиле против наших интереса. Протеклих десет година положај српског народа се није променио набоље. И даље постоје притисци који долазе из разних институција те, квази државе Косово, које настоје да нас доведу у безизлазан положај тиме што ће нам у континуитету искључивати струју, што ће нас стално условљавати са основним животним стварима, како би смо прихватили и признали њихов систем. То су разлози због којих људи одлазе," казао је Николић.

Димитријевић Бранкица је медицинска сестра у Пасјану. Она ради на вакцинацији деце. Каже да их је из године у годину све мање. "Радим на вакцинацији деце, сваке године у сваком одељењу је мање деце, по троје, четворо, број је увек другачији, али је увек мање. Људи одлазе због лоше безбедности, економске ситуације, немогућности запослење, уопште због неизвесности за будућност." Иако имају децу и унуке, Гојковић Трајанка и њен супруг су већ три године сами, јер су њихови потомци отишли да живе у Луксембург. "Овде је тежак живот, ми који смо стари остаћемо овде, али млади одлазе. Сигурно је свака трећа кућа овде без младих, остали су само старци, а живот без младих, без деце је тежак... Сви су ми у Луксембургу, син са својом породицом, ћерка са својом, остали смо само ја и деда. Чујемо се телефоном, али то није довољно недостају нам..."

У години самопроглашења резултати повратка расељених најгори су од 1999. године. Према оценама страних експерата економија је у колапсу, а ништа боље стање није ни у осталим областима косовског друштва.

Извор: КИМ Радио