Од Требјесе до Одесе

Од Требјесе до Одесе
Од Требјесе до Одесе
Од Требјесе до Одесе
Од Требјесе до Одесе

У понедјељак, 10. марта 2014, у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу, приређена је изложба архивске грађе о сеобама српског и црногорског народа у царску Русију, данашњу Украјину, кроз историју, као и изложба ликовних радова познатих украјинских умјетника Андреја и Алексеја Чебошаревих, инспирисаних Црном Гором.

Овај догађај, којем су присуствовали Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије и амбасадор Украјине у Црној Гори гђа Оксана Сљусаренко, пратила је и промоција књиге "Требјешани“ Николе Вујачића, која је изашла у издању Матице српске - Друштва чланова у Црној Гори.

Програму су организовали: Епархија будимљанско-никшићка, Матица српска - Друштво чланова у Црној Гори и Амбасада Украјине у Црној Гори. У представљању књиге "Требјешани“ учествовали су професор историје Миомир Бели Ковачевић и Никола Вујачић, аутор. Публика је била у прилици да одгледа пројекцију документарног филма "Од Требјесе до Одесе“, а вече је употпунио народни гуслар Бошко Вујачић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка