Одата пошта жртвама

Тачно у подне, широм Србије огласиле су се сирене у знак сећања на жртве НАТО бомбардовања. Чланови Владе положили су венце на местима највећих страдања током НАТО бомбардовања. Са Моста слободе у Новом Саду полетело 78 голубова мира. Помен у црквама од 17 часова.

Широм Србије, у 12 часова, огласиле су се сирене у знак сећања на жртве НАТО бомбардовања, а минутом ћутања одана им је пошта.

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић данас је, заједно са групом ученика основне школе "Јован Поповић", са Моста слободе пустио голубове мира у знак сећања на десету годишњицу бомбардовања наше Србије.

"На симболичан начин обележавамо деценију трагичних догађаја пуштањем са овог и још два новосадска моста укупно 78 голубова, колико дана је трајала агресија на тадашњу Југославију", рекао је Павличић.

"Овом приликом одајемо пошту свим настрадалима уз жељу да се тако нешто никада више не понови. И ми који смо пресживели још сносимо последице тог чина", рекао је градоначелник.

Министар културе Небојша Брадић и директор Радио-телевизије Србије Александар Тијанић положили су венце на споменик на Ташмајдану, подигнут у знак сећања на 16 радника РТС-а који су погинули у НАТО бомбардовању.

"Питање одговорности, и оних који су бомбардовали, и оних који су политички у том тренутку доносили одлуке на свим странама, сигурно је питање за овај тренутак и о томе народ одлуку даје на изборима, али о томе одлуку треба да донесу и надлежни органи", рекао је Небојша Брадић.

Жанка Стојановић, мајка једног од страдалих радника Небојше Стојановића, рекла је да се нада да ће доћи време када ће "сви они који су криви не само за смрт радника РТС-а, него и за смрт 3.500 људи на просторима Србије, добити своју казну".

Чланови Владе у подне су положили венце на местима највећих страдања током НАТО бомбардовања.

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић открио је спомен-плочу на згради МУП-а у Београду, у знак сећања на погинуле полицајце у НАТО бомбардовању 1999. године и свим припадницима МУП-а који су погинули у одбрани земље.

Дачић је подсетио да је током НАТО бомбардовања 177 полицајаца погинуло, а да је 800 припадника МУП-а током 90-их година изгубило животе на дужности.

Министар одбране Драган Шутановац положио је венац на спомен-обележје страдалим припадницима РВ и ПВО Војске Југославије, на здању Команде Ратног ваздухопловстава Војске Србије у Земуну.

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић положио је венац у Ташмајданском парку, пред спомен-обележје страдалој деци. Венце су положили и представници Војске, амбасадор Русије Александар Конуцин и грађани.

Министар је оценио да је бомбардовањем најмање кажњен режим а највише грађани, и да су последице катастрофалне. Према његовим речима, током бомбардовања је погинуло 89-оро деце и више од 2.500 цивила, а материјална штета се креће између 30 и 100 милијарди долара.

Председник Извршног већа Војводине Бојан Пајтић положио је венац у спомен свим жртвама, у 12 часова на платоу код Варадинског моста, на спомен плочу Олега Насова, који је 1. априла 1999. погинуо приликом бомбардовања Петроварадинског моста.

Комеморативни скуп одржан је и у Сремској Митровици крај спомен-плоче, посвећене страдалима код Соколског дома. У НАТО бомбардовању страдало је пет житеља сремско-митровачке општине. Четворица су погинула као припадници Војске Југославије, док је Љиљана Великић била цивилна жртва рата.

Министар за дијаспору Срђан Срећковић положио је у Нишу венце на спомен обележје цивилима страдалим током бомбардовања 1999. године. Венце су положили и сви одборници Скупштине града Ниша, представници града, Војске Србије, полицијске управе нишавског округа и борачких удружења.

Срећковић је навео да Ниш, уз Приштину и Нови Сад, спада у градове који су највише настрадали и да је тај град током 78 дана ваздушних напада, бомбардован чак 40 пута.

"Током бомбардовања погинуло је 56 грађана Ниша, а тешко повређено више од 200 људи. У једном дану, 7. маја, у бомбардовању центра града погинуло је 15 Нишлија", навео је министар.

Срећковић је рекао да је на Ниш бачено 36 контејнера касетних бомби, чија је употреба одавно забрањена међународним конвенцијама, а да је само на Клинички центар бачено осам контејнера таквих бомби.

Извор: РТС