Одговор на текст Афера «Ватопед», објављен у Блицу

Уредништву Блица, Београд

Уважена господо,

Поводом Вашег текста Афера «Ватопед», објављеног у Блицу (28. 12. 2008. год.), осећамо моралну обавезу да кажемо и другачију реч, везану за свештени манастир Ватопед на Светој Гори.

Стицајем околности Епархија далматинска је добила текст манастира Ватопеда, који је био упућен свим званичним државним институцијама у Грчкој, из којег се јасно види, да је манастир Ватопед све трансакције око спорног земљишта вршио сходно законским прописима.

Поред тога, сматрамо да ми Срби не треба олако «да се бацамо каменом» на свештени манастир Ватопед, који данас има преко 110 монаха. Поред тога, у манастиру Ватопеду свакодневно борави по 150 људи са свих страна света. Сви они и по неколико дана остају на конаку у манастиру и бивају угошћавани сходно типику и правилу Свете Горе Атонске. Ко је било када био у Ватопеду, зна и видео је да се у Ватопеду не живи расипнички, већ непрестаном молитвом. Наш свети Сава је био ватопедски монах и управо је из Ватопеда заједно са својим оцем, светим Симеоном, основао манастир Хиландар, као престо српске духовности до дана данашњег.

Зато сматрамо да наводи у вашем тексту Афера «Ватопед» не стоје, већ се пре темеље на информацијама са «широког пута» недобронамерних медија. Не треба да заборавимо ни то да чувајући достојанство свештеног манастира Ватопеда, чувамо и достојанство своје православне вере и својих светиња и манастира, који се, не дао Бог, колико сутра, могу наћи на удару, ко зна којих сила и моћника овога света.

Шибеник, 28. 12. 2008. год.

Епископ далматински
Фотије