Одговор Председника Хрватске Иве Јосиповића Епископу далматинском Г. Фотију

Ваше Преосвештенство,

Захваљујем Вам на честиткама које сте ми упутили у поводу избора за Предсједника Републике Хрватске, те на добрим жељама за успјешно обављање ове одговорне дужности. Упознат сам са ситуацијом везаном за оглашавање предсједника Хрватске православне заједнице и његове најаве оснивања Хрватске православне цркве. У намјери оснивања и регистрирања Хрватске православне цркве као вјерске заједнице споменути господин позива се на континуитет с Хрватском католичком црквом утемељеном у липњу 1942. године, на иницијативу Анте Павелића, у вријеме Независне државе Хрватске. Због позивања на усташки режим и негативне конотације које Хрватска православна црква носи из тога раздобља, провокативне и неодмјерене изјаве предсједника Хрватске православне заједнице могу бити схваћене као позив на нетолеранцију и несношљивост према другим православним вјерским заједницама у Хрватској, па и у ширем друштвеном окружењу.

Увјети за регистрацију вјерских заједница у Републици Хрватској прописани су Законом о правном положају вјерских заједница. Формулација из чланка 3 (ставак 1) истиче да „вјерске заједнице у промицању вјере и другом свом дјеловању не смију ширити нетрпељивост предрасуде према другим вјерским заједницама и њиховим вјерницима или другим граданима", што се може исчитати из изјаве предсједника Хрватске православне цркве, у којој претендира на преузимање чланства односно вјерника осталих православних заједница у Хрватској. То је непримјерен говор у земљи у којој, унаточ ратним страдањима, екуменски дух није сасвим заборављен, а што се јасно може препознати и из Ваших ријечи.

Увјеравам Вас да ћу се увијек залагати за поштивање људских права и закона који важе у нашој домовини, па тако и у овом случају који Вас је оправдано узнемирио.

С поштовањем,

Предсједник Републике Хрватске
Др Иво Јосиповић

НАПОМЕНА: Саопштења надлежних Епископа Српске Православне Цркве у Хрватској, као и опширније информације о оснивању такозване "Хрватске православне цркве" можете погледати на интернет презентацијама:

- Православне епархије далматинске и

- Православне епархије горњокарловачке

Извор: Епархија далматинска