Одлазак великана српске и европске културе и просвете

сахрана Дејан МедаковићУз саслужење Преосвећених Епископа: шабачко- -ваљевског Г. Лаврентија, жичког Г. Хрисостома, бачког Г. Иринеја, шумадијског Г. Јована, 8 свештеника и 4 ђакона, 4. јула 2008. године, Његово Високопреосве- штенство Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије одслужио је опело и отпратио Богу на истину душу Дејана Медаковића, професора историје уметности на Београдском Универзитету, председника Српске Академије Наука и Уметности, угледног културног и научног радника. Појао је Студијски хор Музиколошког института САНУ под вођством академика Д. Стефановића. Академик Медаковић је сахрањен у породичној гробници уз свог претка војводу Милорада Медаковића.

сахрана Дејан Медаковић Митрополит Амфилохије је у опроштајном слову истакао Медаковићеву посвећеност речи и науци. Десетине монографија и расправа посвећених историји и уметности српског народа (XVI-XX век), сведоци су његове интелектуалне величине која је достигнута и преко поетске речи саливене у неколико збирки поезије и прозних радова од којих је најпознатији аутобиографски спис Ефемерис у шест томова. Међу многобројним признањима којима је одато поштовање Медаковићем доприносу српској и европској култури и просвети јесте и Орден Светог Саве првог степена којим га је одликовала наша Света Црква.

сахрана Дејан МедаковићЉудски, научни и интелектуални лик Дејана Медаковића над његовим одром оцртали су његови дугогодишњи сарадници - академици Д. Стефановић, В. Крестић, Ч. Попов и М. Матицки, који су се са њим опростили у име најважнијих културних и научних институција српског народа (САНУ, Београдског Универзитета, Матице Српске и Вукове Задужбине).