Одлазак великог добротвора

Један од најуспешнијих и најимућнијих Убљана у српској дијаспори, др Милан Двојаковић уснуо је у Господу на празник Сетог Макарија Великог, у недељу 1. фебруара 2015. године у Паризу у Француској, где је живео и радио. Овај образовани и даровити Тамнавац родио се у Свилајнцу далеке 1933. године. Његови родитељи Михаило и Зора убрзо су се преселили у Уб, где су провели животни век и сахрањени у породичној гробници на убском гробљу.

Студије медицине започете у Београду Милан Двојаковић је наставио и завршио у Паризу почетком шездесетих година прошлог века. Неко време бавио се медицином, да би временом постао успешан фармацеут и трговац антиквитетима. Био је власник неколико успешних српских и француских фирми.

Таленте добијене од Бога, овај угледни пословни човек вишеструко је умножио. Уз све то никада није заборавио своје корене, свој народ и своју Тамнаву.

Био је председник Црквеног одбора катедралне цркве Светог Саве у Паризу, велики добротвор и искрени пријатељ српских епископа и свештеника не само у Паризу, већ широм Француске. Када је год то било могуће, свима њима био је при руци, спреман да помогне.

Његову доброту и дарове памтиће многе цркве и манастири у Србији, нарочито у местима где је пословно био присутан последњих деценија. Посебну љубав показивао је према својој цркви Христа Спаситеља у Убу, у коју је долазио увек када је био у отаџбини. Убски свети храм красиће вечито: сребром оковани крстови, дарохранилница, Јеванђеље, кадионица и друге свете утвари.

Овај велики љубитељ старина и познавалац уметности учинио је много да убска светиња изгледа онако како сада изгледа. Зато и није чудо да је његова последња жеља, исказана у разговору са убским му парохом, била да овај пренесе поруку његовој породици, супрузи Јасмини, деци Михаилу и Жаклини, да за покој његове душе убски храм украсе нечим вредним.

Ваља овде још нагласити да је овај знаменити француски бизнисмен српског порекла за доброчинство према храму Христа Спаситеља у Убу одликован највећим одликовање Епархије ваљевске - Орденом Светог Владике Николаја 18. септембра 2011. године. По својој изричитој жељи, др Милан Двојаковић биће сахрањен у Убу у недељу 08. фебруара 2015. године.

Вечан му помен! Лака му његова родна српска земља коју је толико волео!

Црквена општина Уб