Одлазак вољеног тамнавског пастира

Одлазак вољеног тамнавског пастира
Одлазак вољеног тамнавског пастира
Одлазак вољеног тамнавског пастира
Одлазак вољеног тамнавског пастира

У ноћи између недеље и понедељка, пете недеље Часног Васкршњег поста, 23/10. марта 2015. Лета Господњег, на празник Светог Кодрата Коринтског, преставио се Господу протојереј-ставрофор Боривоје Поповић, пензионисани парох стубленичко-паљувски. Опелом у стубленичком храму Светог Пророка Илије, 24. марта 2015. године, началствовао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Милутин.

Прота Бора рођен је у селу Таково, општина Уб, 1932. године у угледној и честитој фамилији Поповића, од оца Чедомира и мајке Милице. Родио се и одрастао у најтежим временима. Поред свих невоља, оскудице и репресије безбожничке комунистичке власти, уписује Богословију „Светог Саве“ у Раковици, у време када се на такав корак ретко ко одлучивао.

По успешном завршетку школовања, као млад богослов, сусреће свог животног сапутника Георгину Леонтијевић из села Стубленица код Уба. У честитом браку са њом изродио је троје деце, синове Томислава и Рада и кћер Наду.

У чин ђакона рукоположен је 18., а у чин презвитера 19. септембра 1955. године од блаженопочившег Епископа шабачко-ваљевског др Симеона (Станковића).

На Лучиндан 1955. године одлази да служи Господу у Мачву, на парохију у селу Шеварице. Ту остаје неколико година. Потом је прешао на нову парохију у селу Славковица код Љига, где је заорао дубоке бразде на њиви Господњој. Из тог села колубарског намесништва долази 1960. год у архијерејско намесништво тамнавско на стубленичко-паљувску парохију, у којој је било превише посла за једног свештеника. Међутим, вредан, трпељив и истрајан, прота Бора постаје пример другима. Позната је прича да ако неком свештенику нешто није јасно поводом уређења порте, нек оде у Паљуве и Стубленицу и види како изгледају цркве код оца Боре. Волео је своје парохијане и они њега. Био је надалеко чувен као добар духовник и добар домаћин. Први у цркви, први у сетви и први у жетви. Ниједног момента није поклекао, нити се поколебао. Као прави Христов војник, смело је стајао на бранику своје вере и отачких предања. На парохији стубленичко-паљувској је био пуних 35 година и са те парохије одлази у пензију, на празник Преподобног Киријака Отшелника – Михољдан, 12.10.1995. године.

Данас се протојереј-ставрофор Боривоје Поповић преселио у рајско насеље, у недра Авраама, Исака и Јакова. Постао је становник Царства Христа Бога нашега коме је тако верно служио. Господ га је дочекао раширених руку јер је прота Бора испунио свештенички завет дат на Светој тајни рукоположења.

Нека му је лака српска земља и Бог душу да му прости!

Александар Мандарић, вероучитељ

Извор: Епархија ваљевска