Одложено суђење хришћанки осуђеној на смрт

Асија Биби која је осуђена због богохуљења остаје у затвору – Пакистански суд померио жалбени поступак у недоглед

Лахоре, 15.04. Осуђена на смрт због богохуљења, пакистанска хришћанка Асија Биби мора д да руги Васкрс дочека у затвору. Њено суђење на основу жалбеног поступка одложено је поново на неодређено време, саопштили су пакистански медији у четвртак. Адвокат Бибијеве, Наем Шакир, назвао је четврто одлагање у два месеца, према ватиканском новинском сервису „Фидес“, „повредом права на правду за једну пакистанску грађанку".

На заказаном рочишту за понедељак, према извештају медија, двојица судија нису се појавили. Један други пут адвокат Бибијеве није добио датум суђења, затим се разболео један судија, трећи покушај саслушања је одложен због изненадног премештаја судије.

Адвокати Асије Биби су три дана након изрицање пресуде на смрт 8. новембра 2010. године уложили жалбу. 42-годишња мајка петоро деце је оптужена да је током једне свађе извређала пророка Мухамеда.

Многобројни међународни апели за помиловање нису до сада уродили плодом.

Поред многих мировних организација и група, и високи ватикански званичници и немачки парламентарци заинтересовали су се за њен случај. Двојица пакистанских политичара,  Шахбаз Бхати, министар за католичку мањину, и муслиман Салман Тасеер, убијени су од стране исламских екстремиста због подршке Асији Биби и позива на реформу закона о богохуљењу.

Извор: Катпрес