Одржан други годишњи симпосион „Српска теологија данас“

У петак и суботу, 28. и 29. маја 2010. године на Православном богословском факултету Универзитета у Београду одржан је други годишњи симпосион „Српска теологија данас". Симпосион су отворили продекани - проф. др Ксенија Кончаревић, проф. др Радован Биговић и проф. др Богољуб Шијаковић. Професор Шијаковић је представио присутнима научно-истраживачки рад Православног богословског факултета и издања Института за теолошка истраживања у протеклих годину дана. У наставку је одржана промоција Педагошко-катихетског института.

Поподневни програм симпосиона обухватио је рад у четири секције - Црква и друштво, Историја Цркве, Дело Преподобног Јустина Поповића и Српска теологија у 20. веку (осми сусрет).

Другог дана симпосиона одржана је промоција Библиографије Дабро-босанског источника, аутора Здравке Радуловић. На промоцији су говорили: Добрило Аранитовић из Библиотеке града Шапца, проф. др Богољуб Шијаковић и ауторка. Настављен је и рад у секцијама - Практично богословље, Литургија, Хришћанска уметност, Патрологија, Теологија и филологија, Антропологија, Библистика, Систематско богословље и Догматика.

На крају је оржана завршна пленарна сесија на којој су говорили модератори и проф. др Ксенија Кончаревић, која је затворила симпосион.

На Симпосиону су учествовали наставници, сарадници у настави, докторанди и студенти виших нивоа судија са нашег факултета, наставници са Богословског факултета у Источном Сарајеву, са више факултета са Београдског, Нишког и Новосадског универзитета, докторанди и магистранти из иностранства, истраживачи и научни сарадници са више института...

Издања Института за теолошка истраживања

У периоду између два симпосиона Институт за теолошка истраживања при Православном богословском факултету у оквиру своје издавачке делатности публиковао је следећу периодику и књиге:

- Н. Лудовикос, Психоанализа и православна теологија;
- С. Франк, Недокучиво;
- Библиографија српске теологије,
1) Библиографија часописа Богословље, Вукашин Милићевић;
2) Црквене и манастирске библиотеке - Зборник;
3) Библиографија Дабро-босанског источника, Здравка Радуловић
- Српска теологија данас 2009 (зборник са прошлогодишњег скупа)

Саиздаваштво:
- В. Бајервалтес, Платонизам у Хришћанству са Академском књигом
- М. Црњански, Ембахаде са Задужбином Милоша Црњанског
- Класици српске књижевности - Свети Сава књижевник и књижевни јунак са Евро-Ђунтијем
- А. Карташов, Васељенски сабори са Српском књижевном задругом
- П. Кондић, Радосно успињање на голготу са Светигором

Извор: Православни богословски факултет Универзитета у Београду