Одржан округли сто: Порицање холокауста и геноцида у Другом светском рату

Митрополит Амфилохије Поводом Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма, 8. новембра 2007. године у Дому Војске у Београду, на иницијативу и у организацији Одбора за Јасеновац Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве и Министарства вера Републике Србије, а у сарадњи са Јеврејском заједницом у Србији, одржан је округли сто на тему Порицање холокауста и геноцида у Другом светском рату.

Митрополит Амфилохије говор Високопреосвећени Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије је, у име Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, поздравио скуп и саму организацију овако значајног округло стола са озбиљном темом. Митрополит је у својој беседи истакао да злочине не треба нико да заборави, како се они не би понављали.

Даље је, у име Председника Србије Бориса Тадића, говорио Трива Инђић истакавши да ће власт у Србији учинити све како би успомена на трагедију холокауста била сачувана.

Затим је врховни рабин Исак Асијел рекао да Јевреји нису једине жртве Хитлерове зле мисије и да сви ми данас тежимо друштву које неће толерисати такве злочине.

Драгољуб Ацовић је говорио у име ромских жртава, а у име логораша Јасеновца говорио је Жарко Видовић.

Ефраим Зуроф, директор Института Симон Визентал, упутио је писмо у коме се истиче да је овај скуп порука да према онима који мрзе и чине погроме не би требало да се буде толерантан.

Шуламит Имбер, представница Јад Вашема, говорила је о данашњем убијању јеврејског сећања на њихова страдања из Другог светског рата, пошто су скоро сви материјални докази о холокаусту уништени, иако постоје бараке концентрационих логора. Јевреји који су преживели све страхоте нису се никоме светили већ су почели да граде нове мостове.

У уметничком делу овог скупа наступили су хорови Прво београдско певачко друштво и Хор Браћа Барух, који су отпевали српску и израелску химну. Композицију Рихарда Шварца, страдалог у логору Јасеновац, извела је пијаниста Јелена Поповић.

Да подсетимо, у својој бризи за очување спомена на Великомученички Јасеновац као догађај који је изменио српску историју, Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве је 2003. године основао Одбор за Јасеновац ставивши му у задатак да брине о Спомену Новомученика Јасеновачких и о местима њиховог страдања. Одбор за Јасеновац је покренуо низ научних, меморијалних и образовних пројеката у земљи и иностранству који помажу у откривању и објављивању истине о логору смрти Јасеновац. Одбор за Јасновац чине највиши представници Српске Православне Цркве, представници удружења логораша као и представници удружења Срба из Хрватске. Председник Одбора за Јасеновац Светог Арехијерејског Сабора Српске Православне Цркве је Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем.