Одржан први годишњи симпосион „Српска теологија данас“

У петак и суботу, 29. и 30 маја 2009. године на Православном богословском факултету одржан је први годишњи симпосион „Српска теологија данас" у организацији новооснованог Института за теолошка истраживања који ради при Факултету. У дводневном раду симпосиона учествовали су декан Факултета, проф. др Иринеј Буловић, Епископ бачки, министар вера и продекан за науку, проф. др Богољуб Шијаковић, пензионисани професори факултета проф. др Амфилохије Радовић, Митрополит црногорско-приморски и проф. др Атанасије Јевтић, умировљени Епископ захумско-херцеговачки, професори факултета, професори, докторанди и постдипломци са више факултета у земљи и иностранству и сарадници у настави на Богословском факултету Универзитета у Београду.

Симпосион је отворио декан Факултета епископ Иринеј Буловић, а затим су на пленарној сесији „Путеви српске теологије" говорили Декан, митрополит Амфилохије Радовић, епископи Атанасије Јевтић и Игнатије Мидић. Послеподневни рад организован је у три сесије - сесије из области Систематске теологије, Историје цркве и црквеног права и на тему „Српска теологија у 20 веку".

Други дан симпосиона започео је Светом Архијерејском Литургијом коју је служио Епископ Атанасије Јевтић. Преподневни рад текао је у сесијама - из области Практичног богословља, Патрологије и библистике и на тему „Теологија и филологија" која је настављена и послеподне. Послеподне је отворена и сесија „Науке о религији: проблем утемељења и границе важења", а промовисана је и библиографија часописа „Богословље".

Пленарном сесијом и извештајем модератора о раду по групама је завршен
Први годишњи симпосион „Српска теологија данас", а затварајући га, декан Факултета, Епископ др Иринеј Буловић захвалио се учесницима и најавио следећи симпосион.

Извор: Православни богословски факултет Универзитета у Београду