Одржан први ванредни сабор Митрополије аустралијско-новозеландске

Одржан први ванредни сабор Митрополије аустралијско-новозеландске
Одржан први ванредни сабор Митрополије аустралијско-новозеландске
Одржан први ванредни сабор Митрополије аустралијско-новозеландске
Одржан први ванредни сабор Митрополије аустралијско-новозеландске

Протеклог викенда у Сиднеју је одржан први ванредни Сабор Митрополије аустралијско-новозеландске, који се бавио најважнијим текућим питањима у Митрополији а о чему је издато и посебно саопштење, као и прослава Митрополијског дана. Саборовање је започето још у петак, 02. септембра, када је у просторијама ЦО „Свети Никола“ у Блектауну одржано последње заседање Епархијског управног Одбора бивше Епархије аустралијско-новозеландске и Епархијског Савета бивше Епархије за Аустралију и Нови Зеланд Митрополије новограчаничке.

Пошто је прошле године на ванредном Црквено-народном Сабору и Епархијском Савету у Мелбурну усвојен нови Устав јединствене Митрополије аустралијско-новозеландске, који је у међувремену потврђен од стране Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве о чему је својим актом посведочио и Свети Архијерејски Синод на челу са Свјатјешим Патријархом српским Иринејем, чиме су укинуте и Епархија аустралијско-новозеландска и Епархија за Аустралију и Нови Зеланд Митрополије новограчаничке, њихова највиша тела (ЕУО и ЕС) на седници у Блектауну распуштена су и њихове ингеренције је преузео Законодавни одбор.

Након седнице у храму Светог Николе служено је вечерње богослужење коме је поред Њ.П. Владике Иринеја и многобројног свештенства присуствовало и стотињак учесника Сабора који су те вечери у Блектауну обавили и званичну регистрацију.

Следећег дана Сабор је започео Светом Архијерејском Литургијом и призивом Духа Светога у храму Светог Архиђакона Стефана а наставио се у парохијском дому целодневним заседањем.

Непосредно пред сам почетак заседања Сабор је поздравио присутну делегацију из Републике Српке, коју су чинили Бранислав Дукић председник Савеза Логораша Републике Српске, господин Боро Медић заменик председника СЛРС, господин Јово Радукић саветник министра финансија у Влади Републике Српске и господин Божидар Плављанин први саветник премијера Републике Српске. Гости из „српског пијемонта“ уручили су Епископу Иринеју захвалницу и даровали га књигом о Републици Српској у знак захвалности како за дугогодишњи рад и помоћ Србима у западним српским земљама тако и за помоћ у реализацији њихове посете Аустралији.

Сабор се бавио најзначајним текућим пословима у Митрополији о чему је Сабор издао и посебно саопштење, а ми издвајамо позив „праштајући свима и од свих опроштај иштући“ свима који су ван Цркве „да се са покајањем врате својој мајци, Српској Православној Цркви“.

Након званичног завршетка Сабора, служено је вечерње на којем је пресечен и славски колач Савеза кола српских сестара који је те вечери у Рути Хилу прославио своју историјску славу, пред реорганизацију Савеза. Домаћице славе биле су Снежана Станковић и Анђа Брцина а од њих је део колача као домаћица за следећу година преузела госпођа Милица Козлина. Посебну захвалност за велики труд и рад у Савезу, посебно око тродеценијског одржавања Дечијег летовалишта као једног од најважнијих пројеката наше Цркве на Петом континенту, цела Митрополија, на челу са Преосвећеним Владиком Иринејем, одата је госпођи Душанки Тимотић којој је на предлог сестара додељена и Архиејрејска грамата.

У недељу, 04. септембра, Света Архијерејска Литургија служена је у прокатедралном храму Светог Саве у Мона Вејлу где су Епископу Иринеју саслуживали Високопреподобни архимандрит Лазар (Царан), Високопоречани протојереј-ставрофор Саша Радоичић, протојереј Љубомир Кудрић, пречасни јереји Страхиња Јањић, Сава Антић и Саша Чолић, као и високопречасни протођакон Бранко Василић и пречасни ђакон Немања Мрђеновић и на тај дан рукопроизведени ипођакон Желимир Миловић.

У склопу Литургије освештано је и славско знамење, принешено у славу и част Светог Иринеја Лионског, небеског заштитника Митрополије аустралијско-новозеландске. Прослава митрополијског дана одржана је исте вечери у сали "Лe Монтаж" у Сиднеју.

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска