Одржан Сабор српских породица Црне Горе

Одржан Сабор српских породица Црне Горе
Одржан Сабор српских породица Црне Горе
Одржан Сабор српских породица Црне Горе
Одржан Сабор српских породица Црне Горе

На празник Сабора српских светитеља и просветитеља, у недјељу 15. септембра 2013, Сабор српских породица у Црној Гори одржан је у манастиру Косијереву, у Петровићима код Никшића.

Овогодишњи Сабор српских породица у Црној Гори, чије покретање је прије пет година благословио Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије, протекао је у част обиљежавања стогодишњице ослобођења Косова и Метохије.

Сабрање је почело Светом Литургијом коју су, у храму Рођења Пресвете Богородице, служили јереј Миодраг Тодоровић, старјешина Саборне цркве у Никшићу, јеромонах Арсеније (Самарџић), игуман манастира Косијерево и свештеник Раденко Копривица, парох бањански. Молитвеном прослављању празника посвећеног српским светитељима и просвјетитељима, присуствовале су, као и претходних година, у великом броју породице са дјецом из разних крајева Црне Горе, Србије и Републике Српске. Њима се, по читању Светог Јеванђеља, обратио отац Миодраг, пожеливши да Господ Исус Христос свим вјерницима и дјеци подари много здравља, напретка и љубави.

Свештеник Тодоровић је истакао да сваки хришћанин, вјерујући човјек треба својим животом да се труди да задобије живот вјечни јер је то, по његовим ријечима, највеће благо и богатство.

У име Организационог одбора Сабора српских породица учеснике сабрања поздравио је проф. Миле Цицмил, предсједник. Он је нагласио да је велики Божији благослов што се бројне наше породице окупљају управо око оне породице, која је у самом Господу и којој се сви обраћамо молитвом да услиши оно што сви чујемо као молитву рода српског.

Миле Цицмил, иначе предсједник Управног одбора Сабора, давши у својој уводној ријечи приказ мотива и сврху постојања овог Сабора, је истакао да циљ сабрања није у масовности по сваку цијену, већ његов постепен и благословен раст ка идеалима српске породице, а то је напредак у врлинском животу и хришћанској неустрашивости пред искушењима садашњег времена.

“Осим нас овдје, васцијела Србија је у молитви са нашим светитељима. Ако се одвојимо од њих онда смо прах, онда смо ништа. На жалост, ниједно вријеме није било лако за наш род, па није ни ово данашње. Али, ми као историјски народ, не смијемо да заборављамо оно што се дешавало кроз историју, прије и послије Косовског боја, прије и послије распетог Косова. Ове, 2013. године обиљежава се један вијек од великог успјеха и ослобођења Косова, које је чекало четири пуна вијека да се, са великим прегнућем војсковођа, донесе слобода. На жалост, Косово је данас испреграђивано жицом, али, сигуран сам да, уз помоћ Божију, ни ово неће дуго трајати, све док смо око породице око које смо се и данас окупили. Даће Бог да све буде како треба. Ми немамо право да заборављамо велике војсковође и јунаке, обичне људе из нашег народа који су својим прегнућима донијели слободу распетом Косову“, поручио је Цицмил.

Упоређујући српско житије некада и сада, проф. Цицмил је нагласио да је очекивање благословеног “сјутра“ оно што се од нас тражило од постанка, и да је то основни наум онога који данас страда а већ сјутра мијења своје мјесто у молитвеном поретку Цркве. На крају, својим позивом на јединство и слогу против српског непријатеља, дуж земаљског шара.

Сабор српских породица је, на основу Статута организације, донио одлуку да на петогодишњицу постојања захвалницама дарује неколико појединаца који су дали допринос у очувању и унапређењу Сабора и српске породице. Признања су уручена јеромонаху Арсенију, игуману манастира Косијерево, мати Ефимији, игуманији Жупског манастира и овој светој обитељи, те народном гуслару Славку Горановићу.

Саборовање је настављено у манастирској порти гдје је уприличен пригодан културно-умјетнички програм у којем су учествовали гуслар Славко Горановић и вокални солиста Лука Цицмил.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка