Одржан свеукрајински сабор омладине

Одржан свеукрајински сабор омладине
Одржан свеукрајински сабор омладине
Одржан свеукрајински сабор омладине
Одржан свеукрајински сабор омладине

На празник Преподобног Амфилохија почајевског, 1. јануара 2017. године, сходно вишегодишњој традицији, у Успенској почајевској лаври одржан је конгрес православне омладине Украјинске Православне Цркве. Током саборовања са младима су разговарали Митрополит термопољски и кременецки Сергије, ректор Почајевске духовне семинарије Епископ шумски Серафим и директор Научног одбора Украјинске Православне Цркве Епископ ирпенски Климент.

У лаври посвећеној Светој Тројици окупило се 500 лица из целе Украјине. Ради празновања преподобног Амфилохија омладина је допутовала из Черновица, Мукачева и Ивано-Франковска, Тернопоља, Луцка, Кивереца, Винице и Дњепропетровска.

Господа архијереји су честитали омладини празник Преподобног Амфилохија и наступајуће празнике Рождества Христовог, након чега су одговарали на многобројна питања присутних која су се тицала духовног живота.

Како саопштавају организатори, традиционално се на дан празновања световне Нове године, у овој светој обитељи на западу Украјине обележава Сабор православне омладине већ дуже од 10 година. Ово окупљање је отпочела мукачевска омладина.

Пре сусрета и разговора са архипастирима млади су посетили богослужења у славу Преподобног Амфилохија. Приказан је и филм „Моја светост“  који је снимила православна омладина из Кивереца (Волинска област).

Извор: Патријархиа.ру (превод – Информативна служба СПЦ)