Седница Епархијског управног одборa и Епархијског савета Епархије бачке

Седница Епархијског управног одборa и Епархијског савета Епархије бачке
Седница Епархијског управног одборa и Епархијског савета Епархије бачке
Седница Епархијског управног одборa и Епархијског савета Епархије бачке
Седница Епархијског управног одборa и Епархијског савета Епархије бачке

У суботу, 16. априла 2016. године, у Саборном храму у Новом Саду, у Суботу акатиста, по благослову Епископа бачког др Иринеја, у склопу свете Литургије коју је служио презвитер Зоран Малешевић, уз саслужење архијерејских намесника Епархије бачке, Епископ јегарски г. Јероним служио је Чин призива Светога Духа.

Владика Иринеј се, после службе, бираним речима обратио члановима Епархијског савета, Епархијског управног одбора и свима присутнима објаснивши да хришћани треба непрестано да богослуже. Владика је такође истакао да се после центра богослужења, Литургије,  сједињења са Богом, служење наставља кроз све делове нашег живота и то непрекидно.  Рад и молитва се у цркви никада нису посматрали одвојено, и то је двоједина стварност. Не постоји ни подела на телесно и духовно, стога ни нада на спасење само душе, или пак само тела. Душа у богослужбеним текстовима представља целог човека. На основу тога погрешно је и схватање да Црква нема право да даје став и мишљење о стварима у држави, и да је то мешање у политику. „Црква треба да се бави загробним и духовним стварима“ је тотално погрешан став, јер се Црква увек бави целим човеком, и читавом Божјом творевином. Стога и ова седница наизглед секундарна, ипак је свет посао и неопходан као и сви други послови Цркве.

Радни део седнице Епархијског управног одборa и Епархијског савета Епархије бачке одржан је у свечаној дворани Црквене општине новосадске, у Змај Јовиној улици број 4. На овом редовном заседању чланови Савета су упутили поздравни телеграм Његовој Светости Патријарху Иринеју, а потом усвојили извештај о раду Епархијског управног одбора за претходну годину. Размотрени су сви аспекти духовног и материјалног деловања у Епархији бачкој. Прочитани су извештаји о грађевинским подухватима у парохијама као и о делатностима Издавачке установе Беседа, Катихетског одбора, Информативне службе, Агенције за поклоничка путовања – Светињама у походе,  Фонда Висарион Павловић,  Добротворног фонда Платон Атанацковић и других установа које постоје и раде као епархијска тела, а за циљ имају сведочење вере и ширење радосне вести о Христу Спаситељу. Епископ Иринеј је напоменуо да пре свега треба обратити пажњу на мисијску и добротворну делатност у Епархији бачкој, али и на то да морамо помоћи потребитима који живе на другим просторима овде посебно истакавши да треба да помогнемо клиру и верном народу Православне Охридске Архиепископије.

Усвојен је завршни рачун Епархије бачке за 2015. годину и предлог буџета посебних потреба Епархије бачке за 2016. годину.

На крају заседања, Преосвештени Епископ бачки Иринеј је заблагодарио Епископу јегарском Јерониму и присутним члановима Епархијског савета и Епархијског управног одбора на љубави и уложеном труду у вршењу њихове одговорне службе пожелевши да молитвено достигнемо крај Часног поста да бисмо у радости и међусобној љубави дочекали празник над празницима, Васкрсење Христово.

Извор: Епархија бачка