Светосавска духовна академија у Врању

Светосавска духовна академија у Врању
Светосавска духовна академија у Врању
Светосавска духовна академија у Врању
Светосавска духовна академија у Врању

Централни догађај Светосавске недеље 2019. године била је Светосавска духовна академија која је одржана 26. јануара у сали Дома Војске у Врању.

Беседу о Светом Сави произнела је проф. др Слађана Ристић Горгиев са Филозофског факултета из Ниша, а у културно-уметничком програму учествовали су сестринство манастира Светог архиђакона Стефана из Горњег Жапског, свештеник Синиша Пиљановић - водитељ програма, Црквени хор Бранко из Лесковца, под управом диригента Весне Златановић, ученици основних и средњих школа и студенти Педагошког факултета у Врању.

Духовној академији присуствовали су градоначелник Врања др Слободан Миленковић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања г. Зоран Антић, бригадни генерал у пензији г. Зоран Лубура, председник Скупштине града Врања г. Дејан Тричковић са сарадницима, представници Војске Србије, културног и јавног живота града Врања и бројни верници.

На крају академије присутнима се обратио и Његово Преосвештенство Епископ Врањски г. Пахомије, истакавши значај обележавања дана Светог Саве, посебно заједничку манифестацију Светосавске недеље коју већ 29 година организују Епархија врањска и Град Врање. Посебну захвалност, Епископ је упутио беседнику и аутору програма др Сунчици Денић Михаиловић, редовном професору на Педагошком факултету у Врању.

Такође, велика захвалност, упућена је и Војсци Србије и 4. бригади Копнене војске у Врању, у чијем Дому је одржана академија, као и Радио-телевизији Врање, медијском покровитељу вечери, на чијем каналу је омогућен директан пренос.

Извор: Епархија врањска