Одржавајући храм препуштамо се благослову Божјем и Светог Василија

Одржавајући храм препуштамо се благослову Божјем и Светог Василија
Одржавајући храм препуштамо се благослову Божјем и Светог Василија
Одржавајући храм препуштамо се благослову Божјем и Светог Василија
Одржавајући храм препуштамо се благослову Божјем и Светог Василија

Ових дана изводе се радови на уређењу Саборног храма Светог Василија Острошког у Никшићу. Већи дио овог веома захтјевног посла биће урађен као прилог Саборној цркви богољубивих људи овог града.

Ријеч је о кречењу унутрашњости цркве и мијењању четири прозора на куполи храма. С обзиром на то да је у питању прилично захтјеван и велики посао када се има у виду величина храмовног здања и висина куполе, ангажована је екипа планинара из Никшића, који су, према ријечима свештеника Миодрага Тодоровића, старјешине никшићке Саборне цркве, увијек спремни да се одазову и учествују у сличним пословима.

"Висина куполе од око 30 метара изискивала је да буду ангажовани људи који су навикли да раде на тим висинама и знају да се обезбједе. Овом приликом ћемо замијенити четири прозора на куполи, раније су замијењена два, те остаје још шест прозора, које планирамо да замијенимо кад нам дозволе материјалне могућности. Прозори на куполи су највише изложени вјетру, киши, сунцу, а и материјал од кога се данас праве дрвени прозори је неквалитетан, па се с времена на вријеме морају замијенити“.

"Са овим планинарима имамо од раније добру сарадњу и они су спремни да се увијек одазову уз симболичну надокнаду, јер доста послова ураде као прилог цркви. Сарађујемо са Ђурђевцем, а поред њега и Душком Вујићем, Илијом Николићем и Милимиром - Мићом Церовићем. Они ће, ако Бог да, након замјене и фарбања прозора, окречити и куполу на цркви. Кречење унутрашњости храма, површине преко двије хиљаде квадратних метара, изводи екипа мајстора, такође, из Никшића: браћа Далибор и Ђукан Алексић, Ранко Петковић Жути, Драгомир Шаровић и Зоран Васиљевић“.

"Њих рад ће бити прилог Саборној цркви Светог Василија Острошког и ми смо им на томе веома захвални. Пошто они живе од тог рада и хране породице, предлагали смо да њихов прилог буде 20 или 30% од вриједности радова, међутим они желе да то буде прилог у потпуности. Користимо и ову прилику да им захвалимо, да Бог и Свети Василије узврате кроз благослов њима и њиховим породицама“, казао је јереј Тодоровић.

Управа Саборне цркве очекује да ће поменути радови бити завршени до недјеље 23. марта, а за то вријеме богослужења се врше у цркви Светих апостола Петра и Павла у старом градском гробљу.

"Наш Саборни храм, хвала Богу, полако постаје центар Никшића и саборно мјесто и, ако Бог да, сваки грађанин Никшића ће то тако и осјетити, а већина га већ и осјећа као своју најрођенију кућу, што се, нарочито, свједочи на оној литији за Светог Василија када на улице изађе читав Никшић. Ако Бог да, град ће чувати храм, а храм ће благосиљати град. Чини ми се да су и ови радови на храму у том духу што посебно радује, јер чувајући и одржавајући храм ми се препуштамо благослову Божјем и Светог Василија да нас чува и изграђује“.

"Планинари дио својих радова, такође, дарују цркви као свој прилог, а један дио ћемо им платити. Хвала и њима од срца. Посматрајући са каквом љубављу и преданошћу раде сви они заједно, ових дана, у нашем Саборном храму, види се, као што сам рекао, да су то људи који имају страха Божјег у себи, види се да је у нашем народу та искра боженствена јака и да није угашена, ради се са љубављу, преданошћу, без трке и нервозе, тако да се и ми, који смо ту свештеници и који смо чешће у храму, мало застидимо и понешто научимо од њих“, рекао је о. Миодраг.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка