Одслужен парастос побијеним у Дахау

Архиепископ подолски Тихон, администратор берлинско-германски, посетио је 9. марта 2018. године бивши концентрациони логор Дахау. У православној капели Васкрсења Христовог, која се налази на територији конц-логора, архијереј је одслужио парастос свима овде побијеним у време Другог светског рата. Саслуживали су игуман Максим (Шмит) и протојереј Николај Забелич,  старешина руске парохије за градове Дахау и Минхен.

У наставку је архиепископ Тихон посетио полигон Хебертсхаузен који се налази на 2 километра од Дахауа. У време постојања концентрационог логора полигон је служио као место масовних казни ратних заробљеника. Свима побијенима „на зверски начин“ отпевано је „Вјечнаја памјат“.

Иначе, капела Васкрсења Христовог у Дахау подигнута је по пројекту архитекте В.И. Уткина 1994. године у спомен на погинуле Русе у овом логору и у другим логорима Трећег рајха. Капела је у стилу древних брвнара Руског Севера,  осветио ју је митрополит нижегородски и арзамацки Николај Купетов, 29. априла 1995. године, поводом 50-годишњице ослобођења робијаша у Дахау. Исте те године 20. новембра, за време своје посете Немачкој, капелу је обишао и блаженопочивши патријарх Алексиј II.

Храм поседује необичну престону икону на којој је изображен Спаситељ како изводи на слободу многобројне заробљенике из Дахауа. У храму је такође поштована икона Светог Николаја Српског (Велимировића) који је такође био овде логораш.

Извор: Московска Патријаршија – ОСЦО (са енглеског Информативна служба СПЦ)