Огњена Марија - слава храма у Бањи Врујци

Огњена Марија - слава храма у Бањи Врујци
Огњена Марија - слава храма у Бањи Врујци
Огњена Марија - слава храма у Бањи Врујци
Огњена Марија - слава храма у Бањи Врујци

Традиционално, на празник Свете великомученице Марине у Бањи Врујци храм посвећен овој великој светитељки и порта његова премали су за стотине намерника радих да се у приношењу молитава саберу. Парохијани са својим парохом протонамесником Владимиром Терзићем увек са неизмерном љубављу дочекују све које туристички путеви доведу у надалеко познато лечилиште. Тако је било и Лета Господњег 2015. У прелепом Храму Свете Великомученице Марине служена је Света Литургија, којом је началствовао високопреподобни архимандрит др Никодим (Богосављевић), старешина манастира Рибница. Приближивши чудесно житије ранохришћанске Божје угоднице, архимандрит Никодим честитао је славу и благословио учеснике литургијског сабрања.

Круну свечаности, према речима старешине врујачког храма о. Владимира Терзића, представљао је дочек духовног оца Епархије ваљевске Епископа ваљевског Г. Милутина и веома драгог и уваженог госта директора Владине Канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милете Радојевића.

"Да се Срби сложе, обоже и умноже", благослови су које је златоусти проповедник Христа Господа Свети Владика Николај изрекао у смутним временима, забринут за свој народ. Данас, у Врујцима видимо испуњење прва два. Честити житељи чувене бање слогом и трудољубљем изградили су велелепни храм и пратеће објекте, рекао је др Милета Радојевић у обраћању свечарима и гостима.

- То је знак да се вера није угасила у седмодеценијском безбожју. Распламсала се и данас се у славу Бога ради и гради. Као што су дела Светог Саве била наши светионици, тако ће ово што данашње генерације творе бити долазећим нараштајима. Наша држава је схватила да је Српска Православна Црква камен темељац очувања наше културе и духовности. Зато се кренуло са помагањем Цркве, повраћајем њене имовине, Богословски факултет је враћен у оквире Универзитета у Београду, веронаука се поново учи у школама...Нека Господ помогне да сарадња између Цркве и државе буде још боља у будућности – поручио је др Милета Радојевић, директор Владине Канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама.

Недавно, на празник Светог Архангела Гаврила, у Цветановцу свечаност за памћење приредио је протојереј-ставрофор Гојко Терзић са својим парохијанима. И у Врујцима, са нарочитом радошћу принета је молитва Господу. Дакле, духовност у Србији снажно живи, истакао је Епископ ваљевски Г. Милутин.

- Много нас је овде дошло да прослави чудесно дете, које се са дванаест година предало на службу Господу. Света Великомученица Марина са петнаест година је посечена мачем јер није хтела да се уда за епарха Диоклецијановог, убице Хришћана. Он је пао у гроб и ископнио, а Свету Марину шеснаест векова славимо јер је за њу Христос био све – рекао је Владика Милутин. Он је подсетио на свету обавезу, коју имају данашњи Врујчани, да скину камен са штале и од њега подигну храм посвећен Покрову Пресвете Богородице, којег су безбожничке власти срушиле 1946. године. Молитва Мајке Божје наткриљује Врујце и они напредују. У њима служи добар свештеник, постоји добар Црквени одбор и честит народ. Засигурно, напредоваће и убудуће, закључио је Владика Милутин.

Као и увек, свечаности су прилика да се истакнути појединци награде. Архипастирске грамате о Огњеној Марији Лета Господњег 2015. припале су Хотелу "Врујци", Стевану Вранешевићу из Љига и Милану Васиљевићу из Попадића. У знак захвалности за братску љубав према народу Републике Српске, фрескописац Гојко Ристановић из Бањалуке даривао је Владику Милутина панагијом. Врујачки парох протонамесник Владимир Терзић, у име својих парохијана, уручио је макету Храма Свете Великомученице Марине директору Владине Канцеларије за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милети Радојевићу. Бисту славног Војводе Живојина Мишића о. Владимир Терзић даривао је Владики Милутину. Како већ поседује ову драгоцену скулптуру, он ју је поклонио др Милети Радојевићу, као још један вид усрдног благодарја за сва добра која је чинио и чини верном народу Епархије ваљевске.

Иако припрема славе у Бањи Врујци није нимало лак задатак, будући да је број гостију велики, парохијани увек радо колач преузимају. Овогодишњи домаћин славе био је Михаило Савић, а за наредну годину та улога поверена је Јовану Максићу.

Ј. Ј

Извор: Епархиај ваљевскаа