Огњиште српске душе

Удружење ПећанацаСиноћ, 12. новембра 2007. године у Великој сали Дома војске у Београду, одржано је традиционално окупљање у организацији Завичајног клуба Пећанаца у Београду. Ово изузетно вече било је посвећено подсећању на Пећ, значај Пећке Патријаршије и Косова и Метохије у прошлости и данас. На скупу су говорили Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско- приморски Г. Амфилохије, Његово Преосвештенство Епископ липљански Г. Теодосије, књижевници Данило Николић, Момир Војводић као и Борислав Пелевић. Поред Архијереја, сабор Пећанаца далеко од завичаја, посебно је топло поздравио игуманију Пећке Патријаршије, мати Февронију, као и представнике амбасада Руске Федерације и Мексика.

Преносећи благослов Његове Светости Патријарха српског Г. Павла, Митрополит Г. Амфилохије је истакао да су Косово и Метохија огњиште српске душе, подсећајући на значај Косова и Метохије за све Србе и на лазаревски завет и опредељење, које није одредило само судбину Косова, већ и сву нашу историју. Говорећи о духовној вертикали и хоризонтали, Митрополит је рекао да је Косово изданак голготске ране Христове, и као такво вечно.

Епископ Г. Теодосије, игуман манастира Дечани је говорио о садашњем времену, подсећајући се и његових претходника, игумана Дечанских, којима, како је рекао, није било ништа лакше, иако су живели у слободној земљи. Страдања на Косову и Метохији нису од јуче. Поручио је да је на тим просторима могуће јеванђелски живети у миру.

Топлим речима, подсећајући се завичаја, говорили су књижевници Данило Николић и Момир Војводић, а Борислав Пелевић је навео историјске податке о кретању становништва на Косову и Метохији. Присутнима се обратио и Олег Зиза, представник Амбасаде Руске Федерације, који је потврдио званични став Русије да никада неће прихватити решење које је на штету једне од страна. Присутне је одушевило певање дванаестогодишње ученице из Љубушког, Милице Радић, која је певала старе косовске песме.