Око 20 отетих храмова у Одеској области

Одеса, 28.12.2015. – Митрополит одески и измаиљски Агатангел обратио се посланицом свештенству и вернима своје Епархије, у којој, између осталог, наводи да је присиљен  да у невечерју Божића изрази глас туговања услед „крајњег степена безбожности и цинизма који се пројављује у криминалним  радњама проведеним при одузимању храмова и њихових светиња од стране оних који не маре за побожност“.   

„Поседњег месеца у нашем граду и околини преузето је двадесетак цркава, при чему су и саме оне опљачкане као и сав новац и иметак који је прилаган од стране верника тих парохија за одржавање и благољепије цркава, за помоћ пострадалима у Донбасу, за хуманитарну помоћ нашим суграђанима и избеглицама из Донбаса о којима се нико не брине...“

Високопреосвећени истиче да су то злодело „починиле нечисте руке“, и да су упропашћене иконе пред којима су се догодила многа исцељења, штавише, однете су у непознатом правцу.

 „Под велом ноћи ти људи ломе црквене двери, крше гвоздену ограду и грабе добровољне прилоге, али они то не чине, како би изгледало, из пуког сиромаштва, будући доведени до очајних радњи. То су светотати (крадљивци црквене имовине), хладнокрвни и цинични грабежи спаљене савести, без икаквог осећања према Богу и његовим светињама. Свето Писмо и историја Цркве многим примерима сведоче да су се чак и разбојници бојали казне Небеса, па су се и кајали у храму за грехе.“ Митрополит истиче да овакви људи немају ни здраве памети, сами себе одсецају од благодати Божје, предавши душу и тело аду преисподњем. Они ће до краја живота оплакиватги своје безбожно понашање кајући се, да би тек на самрти добили разрешење од тог греха.

Митрополит одески Агатангел моли своје духовно стадо да се боље старају око својих храмова, да бдеју око њих,  да би у њима и надаље слушали Реч Божју и примали свете тајне.

Извор: Православие.ру (обрада Радомир Ракић)