Трећи годишњи скуп „Теологија у јавној сфери“

Трећи годишњи скуп „Теологија у јавној сфери“
Трећи годишњи скуп „Теологија у јавној сфери“
Трећи годишњи скуп „Теологија у јавној сфери“
Трећи годишњи скуп „Теологија у јавној сфери“

Пета и шеста панел-дискусија Трећег годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“

Пета панел-дискусија Трећег годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“ одржана је трећег дана скупа, бавећи се односом теологије и културе, а под називом „Умјетност у храму“. Улогу умјетности у многим њеним видовима (просторном, визуелном, аудитивном, сценском, дигиталном…) и са њиховим прожимањима у храму, модератор Тамара Рајковић проблематизовала је у оквиру панел-дискусије, у којој су учешће узели: епископ проф. др Максим Васиљевић, архимандрит Иларион Лупуловић и проф. др Оливер Томић.

Повезане вести:

Притоме, под појмом (хришћанског) храма, подразумијеван је одређени простор али и вријеме. Посебаним освртом на присуство драмске умјетности у тако доживљеном храму, установљена је извјесна антиципација Литургије у античкој драми. Појашњено је поимање литургијског простора и времена, а истинска оригиналност препозната је само у Божијем стварању.

Велики допринос дискусији, у њеном другом дијелу, дала је бројним интересантним питањима и присутна публика, а нарочито теоретичари и практичари умјетности, као и учесници овог скупа, који су са богословског аспекта проблематизовали извјесне црквене умјетничке изражаје.

Шеста панел-дискусија Трећег годишњег скупа „Теологија у јавној сфери“ одржана је трећег, посљедњег дана скупа, обрађујући тему из односа теологије и економије, а под називом „Морал и економија“.

Модератор ове панел-дискусије, доц. др Марко Ђого, у разговору са проф. др Даницом Поповић, проф. др Данијелом Цвјетићанином и доц. др Владиславом Топаловићем, покушао је да представи однос морала и економије са становишта различитих економских становишта, односно економија, и са различитих религијских становишта, а нарочито православног хришћанског.

По завршетку расправе, у оквиру ове посљедње теме скупа, сам Трећи годишњи скуп „Теологија у јавној сфери“ својим обраћањем затворио је Епископ захумско-херцеговачки и приморски г. Григорије, осврћући се на све његове садржаје, захваљујући се свим организаторима, учесницима, посјетиоцима, спонзорима и волонтерима.

Извор: eparhija-zahumskohercegovacka.com