Окончана обнова Светог Гроба

Радови на обнови Светога Гроба окончани су, већ према плану. Његово Блаженство Патријарх Теофил изјавио је да ће Христов Гроб бити отворен за поклонике између 22. и 25. марта 2017. године. Гвоздени зид подигнут око Светог Гроба 1947. године од стране британских власти уклоњен је пошто су ојачани зидови кувуклије (Светог Гроба) да сами могу носити терет, преноси The Times of Israel. Слојеви црне чађи на каменој фасади настали од паљења свећа такође су очишћени, пошто је ово први рестаураторски рад у последњих 200 година.

-Да није дошло до ове интервенције сада, постојао би веома велики ризик да дође до рушења кувуклије, изјавио је Бони Бернам у име Фондације Светског споменичког наслеђа, које је дало почетних 1.4 милиона долара за пројекат од укупно 4 милиона долара . -Изведена је потпуна обнова споменика, додао је он. Јордански краљ Абдулах II и председник Палестинске управе Махмуд Абас приложили су по око 150.000 евра.

Светиња, која се налази у средини древне цркве, била је у лошем стању после многих година воде, влаге и дима од свећа. Стручни тим Националног техничког универзитета у Атини уклонио је камене плоче са фасаде у кувуклији, очистио их и заменио, а уз то, ојачао зидове цевима и шипкама  од титанијума. Рестауратори су такође усекли мали прозор кроз мермерне зидове кувуклије како би поклоници могли да гледају у самом гробницу где је Христос био положен после својег Распећа и смрти на Велики петак.

Док су историчари веровали да су првобитни остаци гробнице уништени током векова, заједно с првобитном црквом која је разорена 1099. године по налогу фатимидског калифа египтског, истраживачи су у ствари пронашли плочу од кречњака са крстом урезаним у њега чак од четвртог века, из времена када су Свети Константин и Јелена подигли првобитну цркву.

Планирано је да  се побољша подземно одводњавање и канализација и да се стабилизују темеља храма. Очекује се да ће се у среду, 22. марта 2017. обележити крај рестаурације и тим поводом приредиће се верска свечаност.

Извор: Православие.ру (превод Информативна служба СПЦ)