Окончано заседање Архијерејског саветовања Руске Цркве

Од 2. до 3. фебруара 2015. у храму Христа Спаса у Москви, под председањем најсветијег Патријарха Кирила, одржано је заседање Архијерејског саветовања Руске Православне Цркве.

У саопштењу се каже да учесници Архијерејског саветовања узносе благодарност Пресветој Тројици на милости указаној овој Цркви, а која се пројављује у развоју њеног живота и служења у свима земљама канонског присуства Московске Патријаршије и у дијаспори. Саборски оци су заблагодарили и Патријарху Кирилу и Светом Синоду на оствареним подухватима од времена Архијерејског Сабора из 2013. године.

Архијереји се моле Богу да ниспошље праведни мир на Украјину, да оконча трагично крвопролиће, да очува од даљих невоља и мржњи и све преведе покајању и праштању. Учесници Саветовања једнодушно изражавају подршку Блажењејшем Митрополиту кијевском и све Украјине Онуфрију и епископату Украјинске Православне Цркве зарад њихових напора да очувају црквено јединство и превладају расколе. Архијерејско саветовање позива на дијалог  у којем би учествовала лица разних политичких погледа и убеђења, културних и језичких разлика, како би заједнички одлучили о будућности своје земље. Архијереји позивају вернике Руске Православне Цркве да се моле за мир и учине све што је моугће како би помогли невине жртве овог оружаног сукоба. Они су такође апеловали на све значајне чиниоце да хитно преузму све могуће напоре како би се обуставило крвопролиће које узима данак у људским животима.

Саветовање предлаже да се предузимају даљи напори како би се усавршило богословско образовање и школовање благочестивих мирјана који би били готови да раде на мисионарском, катихетском, омладинском и друштвеном пољу.

Епископи су прихватили и документ „О учешћу верних у Евхаристији“ и предложили да он буде водич свима архипастирима, пастирима и мирјанима Руске Православне Цркве. Међутим, овај документ мора да усвоји Архијерејски Сабор.

Посебна пажња је посвећена „развоју парохијског живота  и живота заједнице“. Светотајинска стварност заједничке молитве на Евхаристији „налаже свима члановима Цркве високу дужност да буду у љубави и општењу једни с другима тиме што ће делатно учестовати у животу своје заједнице. Архијереји ће уредити овај живот заједнице напорима свештенства и мирјана.“

Међу приоритетне задатке Саветовање је ставило пред свештенство и мирјане развијање добротворног рада у Цркви, мисионарске подухвате и бригу о новим члановима Цркве.

Међу најзначајнијим задацима архијереји истичу вршење спасоносне мисије Цркве, пружање могућности људима да живе према својој вери, истицање пред светом Богом даних моралних вредности, мира, правичности и благостања за све људе. Посебна пажња даваће се напорима на хармонизовању вере, морала и слободе избора.

Архијерејско сабрање пружа пуну подршку верницима Православне Цркве у Молдавији, „који су иступили у одбрану традиционалне породице и јеванђељских моралних идеала, заснованих на темељу своје националне самосвести.“ По овом питању Архијереји су изразили забринутост због недавних упорних покушаја неких политичара у Поднестровљу да се ове вредности доведу у питање.

Изражена је забринутост због ширења неопаганских култова, што је проблем којем треба посветити посебну пажњу, и због све већих случајева скврнављења и злоупотребе оних ствари које су свете за поједине религије. Поздрављајући законске прописе о заштити осећања верних, Архијерејско саветовање је апеловало на поштовање ових светиња и осећања на пољу медија и културе.

Имајући на уму данашње тенденције на пољу развоја културе, архијереји наглашавају потребу да се прави разлика између културе која оплемењује људску душу и антикултуре која чини људе робовима деструктивних порока, посебно када се ови финансирају о трошку порезника који се не држе таквих схватања. Посебна анализа и посебна пажња треба да буде посвећена субкултурама у којима је присутан култ порока.

Извор: Московска Патријаршија