Округли сто о медијима у Карловцима

Округли сто о медијима у Карловцима
Округли сто о медијима у Карловцима
Округли сто о медијима у Карловцима
Округли сто о медијима у Карловцима

На Факултету за менаџмент у Сремским Карловцима 23. фебруара 2017. године одржан је oкругли сто под називом „Однос Цркава и верских заједница и медија као предуслов развијања верске и међуетничке сарадње, разумевања и стабилности у Србији“.

Скуп је у својству техничке подршке и организатора отворио декан Факултета за менаџмент Универзитета Унион-Никола Тесла др Драган Квргић, после кога се поздравним словом обратио председник Општине Сремски Карловци г. Ненад Миленковић:

-Сремски Карловци су Сион српског православља, јер су, попут Јерусалима, град вере и мира. Пореде Карловце и са Хајделбергом, јер су град образовања и културе. У Карловцима су се пре 318 година измириле до тада непомирљиве силе. Први пут је разговарано за округлим столом, уз уважавање и победника и поражених. Карловачки мир је постао еталон, медији кажу и жанр, којим се мери демократичност сваког разговора...

Поздравну реч Епископа сремског Василија пренео је протојереј Јован Милановић, професор Богословије у Сремским Карловцима: -И сам Господ нас упућује да користимо сва средства комуникације доступна људском роду како бисмо Истини научили „све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа“ (Мт 28, 19-20). Света је дужност медијских посленика да прецизно одмеравају своје речи, али и да непрекидно имају на уму просветитељску димензију своје професије. Електронски и штампани медији играју важну улогу у образовању и култивисању својих гледалаца, слушалаца и читалаца, и због тога би било веома лепо и корисно када би се уздржавали од подилажења лошем укусу, најнижим инстинктима и примитивним поривима већине, при том повремено жртвујући чак вртоглаве висине тиража или гледаности, стоји у поздравном писму владике Василија.

У свечаном делу скупа госте је посебно поздравио и надбискуп Станислав Хочевар, један од иницијатора и организатор скупа, представник Фондације Конрад Аденауер која је суорганизатор, гђа Гордана Пилиповић и саветник премијера Владе Србије Владимир Божовић. Саветник директора Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама Мирољуб Радосављевић је пренео поздраве директора др Милете Радојевића и изнео да Управа помаже сва гласила и да је отворена за пројекте и сарадњу са свима.

На скупу су учествовали високи представници Цркава и верских заједница, универзитетски професори и угледни новинари.

Учесници прве сесије „Верски медији – домети и улога у Србији“ били су презвитер Александар Ђаковац, доцент Православног богословског факултета и главни уредник гласила „Православље“; протојереј-ставрофор Дарко Ђого, професор и декан Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ Универзитета у Источном Сарајеву; др Даница Аћимовић, проф. Факултета за менаџмент Универзитета „Унион Никола Тесла“; Александар Гајшек, новинар Студија „Б“ и Хамза Адровић, главни уредник медијске групе ГМС Исламске Заједнице Србије.

У другој сесији „Цркве и верске заједнице у медијској сфери“ учествовали су протојереј-ставрофор Зоран Крстић, ректор Крагујевачке богословије и професор Хришћанске социологије и Канонског права на Православном богословском факултету Универзитета у Београду; др Зорица Томић, професорка Филолошког факултета Универзитета у Новом Саду; др Зорица Кубурић, професорка Философског факултета Универзитета у Новом Саду; велечасни Мухарем Драган, предавач на Теолошко-катехетском институту у Суботици, и протојереј Јован Милановић, професор  Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима.

У трећој сесији „Међуверска и међуетничка сарадња – медијски допринос“ учествовали су Високопреосвећени Mитрополит загребачко-љубљански Порфирије Перић, надбискуп београдски Станислав Хочевар, реис-ул-улема Сеад Насуфовић, рабин Исак Асиел.

З. Зец