Округли сто у организацији Човекољубља

Округли сто у организацији Човекољубља
Округли сто у организацији Човекољубља
Округли сто у организацији Човекољубља
Округли сто у организацији Човекољубља

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, у организацији „Човекољубља“ Добротворне фондације Српске Православне Цркве, 7. фебруара 2013. године у хотелу Зира у Београду одржан је округли сто на тему “Доступност здравствене заштите за особе са инвалидитетом и особе које живе са ХИВ /сидом у Србији.’’ Скуп је, у име Његове Светости, отворио и учеснике благословио и поздравио јереј Владимир Марковић.

Циљ скупа био је представљање предлога практичне политике „Доступност здравствене заштите за особе са инвалидитетом и особе које живе са ХИВ /сидом у Србији“. Овај документ је настао у оквиру пројекта „Доступна права – одговорна заједница“, који Човекољубље реализује од новембра 2010. године уз подршку Норвешке црквене помоћи (Norwegian Church Aid - NCA) и Министарства спољних послова Краљевине Норвешке.

Скупу је присуствовало преко 30 учесника, међу њима представници: Министарства здравља, Републичког завода за социјалну заштиту, Градских секретаријата за здравство и социјалну заштиту, Канцеларије повереника за заштиту равноправности, Градског завода за јавно здравље Београд, Агенције за Европске интеграције и сарадњу са удружењима, Градских Општина Звездара и Стари Град, удружења особа са инвалидитетом и особа које живе са ХИВ /сидом, као и појединци који се баве овом проблематиком.

Др sci. med Славиша Јанковић, помоћник Градског секретара за здравство, изложио је појам и савремено схватање инвалидности са медицинског и етичког становишта као и главне баријере у дoступнoсти здрaвствeнe зaштитe oсoбaмa сa инвaлидитeтoм.

Др Јелена Симић, асистент Правног факултета Универзитета Унион у Београду, изложила је правни аспект и законске оквире здравствене заштите за особе са инвалидитетом и особе које живе са ХИВ /сидом у Србији и истакла проблеме у практичном спровођењу релевантних правних аката из ове области.

Проф. др Ђорђе Јевтовић, начелник Центра за ХИВ/сиду Института за инфективне и тропске болести Клиничког Центра Србије, говорио је о доступности терапије за лечење сиде, мониторингу тока болести и нагласио значај едукације на пољу раног откривања и адекватног приступа инфекцији ХИВ-ом.

Извор: Човекољубље