Окултна веровања су смртна духовна опасност

У среду 22. октобра 2019. започео је рад 32. свеправославне конференције и свештених митрополија по питањима јереси и парарелигије с посебним освртом на тему „Видови тајне бесконачности: Антитринитарна – окултна – неопаганска веровања о Богу“. У својој поруци архиепископ атински и све Грчке Јероним је нагласио да „антитринитарна – окултна – неопаганска веровања о Богу представљају смртну духовну и животну опасност, пошто свако прихватање антихришћанског и јеретичког веровања о Богу доприноси изласку нашег заблуделог сабрата из тела Цркве“.

Председник Синодског одбора о јересима митрополит пирејски Серафим и митрополити китирски и антикитирски Серафим, кидонијски и апокоронски Дамаскин (Васељенска Патријаршија), птолемејски Емануил (Александријска Патријаршија), лидски Димитрије (Јерусалимска Патријаршија), неврокопски Серафим (Бугарска Патријаршија) и епископ стратоникијски Стефан присуствовали су свечаности отварања. Православне Цркве Српска и Кипарска послале су своје представнике.

Прво излагање на конференцији поднео је митрополит кидонијски и апокоронски Дамаскин, који је нагласио следеће: „Основна учења, схватања о Богу Њу Ејџа јесу: (а) не постоји лични Бог него безлична жива енергија универзума, (б) довршеност човека зависи једино од остварења божанске природе самог човека. Отуда, место вере заузима знање (само-познање), а у ствари окултно знање. Вера је замењена медитацијом, јогом, успешним кругом реинкарнација, које само стварају бол и тугу.“ 

Конференција се завршава 23. октобра 2019.

Извор: orthodoxtimes.com (са енглеског Информативна служба Српске Православне Цркве)