Опело новопрестављеној монахињи Анастасији

Опело новопрестављеној монахињи Анастасији
Опело новопрестављеној монахињи Анастасији
Опело новопрестављеној монахињи Анастасији
Опело новопрестављеној монахињи Анастасији

У манастиру Бијела код Шавника 26. октобра 2018. године сахрањена је монахиња Анастасија (Крговић). Заупокојену Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије уз саслужење бројног свештенства и монаштва Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске.

После свете Литургије, Владика је служио монашко опело новопрестављеној монахињи Анастасији у молитвеном присуству чланова породице, сродника, свештенства, монаштва и верног народа. Речи последњег поздрава над одром дугогодишње монахиње манастира Бијела изрекао је Преосвећени Епископ Јоаникије који је истакао најупечатљивије особине личности сестре Анастасије:  побожност, трпељивост, труд, честитост, поуздање у Бога и смирење по којима ће остати упамћена и бити свима за пример.

-Пошто се затворила књига њеног земаљског житија и отвара се књига њеног небеског житија, веома је поучно да се, у тренутку када испраћамо нашу сестру Анастасију, подсјетимо, укратко, њеног живота. То заслужује и овакав њен завршетак, али и њен живот, нарочито од кад је остала удовица са деветоро дјеце. Испративши свог младог супруга Милића, она је својој дјеци била и отац и мајка, узела је на своја нејака плећа огромну обавезу, а у овим нашим данима ријетко можемо наћи такав примјер. Она је, од својих предака из честите породице Мрдак, из поносних гора Старе Херцеговине, наслиједила обавезу да се чува породица, част и углед дома.

Какав је био њен живот као младе удовице са деветоро дјеце само можемо мислити, које патње, муке и бриге су је сналазиле. Јасно нам је свима да је то све могла часно и честито изнијети, на понос својем потомству, уз помоћ Божју. И, ваистину, она се само у Господа уздала, научила се од младости творити заповјести Господње и напредовати у њима кроз цио живот. Без школе и без икакве помоћи, ишла је царским путем, угледајући се на најбоље и најмудрије из нашег народа, па је стекла доброту, мудрост, честитост и поуздање да је засвијетлила својим примјером као побожна и честита мајка и света удовица, бесједио је Његово Преосвештенство и подсетио да је школовала двојицу богослова - садашњег архимандрита Исаију, игумана манастира Бијела, и протојереја Петра, пароха граховског, упутивши их Божјим путем у време комунистичко, безбожничко. 

-Није се освртала, него је ишла Господњим путем по примјеру својих предака и свог честитог мужа, чувајући његову успомену у чистоти, правди, истини и завјет који му је дала да ће очувати њихов дом и пород. Дао јој је Господ те је извела своју дјецу на пут, упутила их да буду честити, поштени, радни, да живе од свог труда и поштено зарађују свој хљеб, а када је њена животна снага почела да се тањи, размишљала о одласку пред лице Божје. Лако је одлучила, нарочито послије монаштва оца Исаије у манастиру Острогу, да и она крене тим путем, замонашила се прије тридесетак година, а овдје са оцем Исаијом провела двадесетак година у молитвама и непрестаним трудовима. Њене молитве уграђене су у обнову ове светиње, уграђене су, не само у ове зидове, него и у духовну обнову ове светиње, јер молитву праведника, као што је била честита мајка и монахиња Анастасија, Бог чује, прима и услишује, рекао је Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

После опела, мати Анастасија је сахрањена на гробљу манастира Бијела где ће чекати Васкрсење мртвих и живот будућег века. Монахиња Анастасија, рођена 1929. године, у Господу се упокојила 24. октобра.

Вечан ти спомен сестро наша Анастасија!

Извор: Епархија будимљанско-никшићка