Опело принцези Маргарити Карађорђевић

Опело принцези Маргарити Карађорђевић
Опело принцези Маргарити Карађорђевић
Опело принцези Маргарити Карађорђевић
Опело принцези Маргарити Карађорђевић

Дана 15. јануара 2013. године у Лондону се после дуже болести упокојила Њено Краљевско Височанство принцеза Маргарита Карађорђевић. По својој личној жељи, Принцези је служено опело у храму Светог Саве у Лондону, а сахрањена је на породичном гробљу у Салему у немачкој покрајини Баден у понедељак  28. јануара 2013. године.

Принцеза Маргарита је рођена 14. јула 1932. године у замку Салем у области Баден у Немачкој. Била је кћерка принца Бертолда од Бадена и принцезе Теодоре од Грчке и Данске (иначе, рођене сестре принца Филипа, војводе од Единбурга - мужа британске краљице Елизабете II). Она је била прва супруга принца Томислава Карађорђевића, за кога се удала почетком јуна 1957. У овом браку се родило двоје деце: принц Никола (1958) и принцеза Катарина (1959). Брак принца Томислава и принцезе Маргарите је разведен у новембру 1981.

Опело принцези Маргарити у храму Светог Саве служили су Њихова Преосвештенства: Епископ британско-скандинавски г. Доситеј и Епископ ремезијански г. Андреј, изасланик Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја. На опелу је началствовао Архиепископ тијатирски и великобритански г. Григорије из Васељенске патријаршије, а чинодејствовали су Архиепископ сурошки г. Јелисеј из Московске патријаршије, као и више српских, грчких и руских свештеника из Лондона.

Опелу су присуствовали: Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар II са сином Филипом и супругом Катарином и деца покојне принцезе, принц Никола и принцеза Катарина са члановима уже породице. Велику част својим присуством је указао лично Његовo Краљевско Височанство принц Филип, Војвода од Единбурга, и други представници британског Краљевског дома. Присуствовали су и чланови других краљевских кућа: краљица Ана Марија од Грчке, принцеза Сарватх од Јордана са ћеркама, као и рођена браћа покојне Принцезе принц Максимилијан од Бадена и принц Лудвиг од Бадена. Опелу су присуствовали и др Дејан Поповић, амбасадор Републике Србије у Великој Британији, и многи други уважени гости из Велике Британије и Европе, пријатељи и познаници покојне Принцезе као и чланови српске православне парохије у Лондону.

На крају опела, у име Краљевског дома Карађорђевића од покојне Принцезе дирљивим говором се опростио Престолонаследник Александар II, са посебним освртом на везаност и блискост покојне Принцезе са свим члановима породице Карађорђевић. Затим се присутнима обратио зет принцезе Маргарите сер Дезмонд Де Силва, говорећи о њеном великом пожртвованом раду на хуманитарном пољу. У име Српске Православне Цркве беседио Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Андреј, викар Патријарха српског, који се присутнима обратио на више језика. Владика Андреј је посебно нагласио улогу покојне Принцезе у српској емиграцији и њену популарност како међу свештенством тако и међу верницима српске дијаспоре. Принцеза Маргарита, која је за живота неуморно путовала и посећивала бројне српске храмове широм Велике Британије и Европе, остаће, по речима Владике Андреја, упамћена по својој оданости према Православној Цркви.

После опела, сви присутни су прешли у Дом епископа Николаја где су чланице Кола српских сестара припремиле послужење, с обзиром на то да је покојна принцеза Маргарита била дугогодишња чланица Кола српских сестара при храму Светог Саве у Лондону.

Протојереј Драган Лазић,
парох при храму Светог Саве у Лондону

Опело принцези Маргарити Карађорђевић
Опело принцези Маргарити Карађорђевић
Опело принцези Маргарити Карађорђевић
Опело принцези Маргарити Карађорђевић