Опело и сахрана академика Милорада Екмечића

Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског, служио је 2. септембра 2015. године опело недавно преминулом академику проф. др Милораду Екмечићу на Новом гробљу у Београду.

Сахрани академика Екмечића, једног од највећих српских историчара овог времена, у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу присуствовали су министар правде и државне управе г. Никола Селаковић, председник САНУ др Владимир Костић, академик Матија Бећковић и многобројни представници културног, научног и јавног живота престонице. Сахрани су у име Републике Српске присуствовали министар просвјете и културе Дане Малешевић и министар науке и технологије Јасмин Комић, као и директор Секретаријата за вјере Драган Давидовић, те директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић.

Од једног од највећих српских историчара опростили су се предсједници Академија наука и умјетности Републике Српске и Србије Рајко Кузмановић и Владимир Костић, који су истакли значај Екмечићевог дјела за српску историју.  Кузмановић је истакао да се о лошем човјеку увијек може рећи превише, а о добром премало, али да је Екмечић био добар човјек, који је мудрошћу и памећу доприносио српској историји. Костић је истакао значај Екмечићевог доприноса раду Српске акедемије наука и уметности. Од Екмечића се опростио и историчар Љубодраг Димић, који је истакао да је послије Екмечића остала велика празнина у науци.

Пре сахране, у Скупштини Града Београда одржана комеморација, на којој је говорио министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић.

Академик Милорад Екмечић преминуо је 29. августа у Београду у 88. години.
Рођен је 1928. у Пребиловцима у општини Чапљина. Општу историју дипломирао је у Загребу 1952. године, а докторску дисертацију "Устанак у Босни 1875-1878. године" одбранио је у Загребу 1958. године. Након специјализације у Принстону наставио је да ради на Филозофском факултету у Сарајеву до избијања рата 1992. године. Био је члан Академије наука и умјетности БиХ од 1973. године, а Српске академије наука и умјетности од 1978. године. Био је дописни члан и Црногорске академије наука и умјетности, као и члан Академије наука и умјетности Републике Српске. Тадашњи предсједник Републике Српске Рајко Кузмановић га је 2010. године одликовао Орденом части са златним зрацима, а добитник је Кочићеве награде и Ордена Светог Саве.