Опљачкана црква Светих новомученика момишићких

У ноћи између 29. и 30. јануара ове године догодила се нова провала и скрнављење православних храмова у Митрополији Црногорско – Приморској. На мети вандала и лопова била је црква св. овомученика Момишићких на Малом Брду у Подгорици.

„Јутрос када сам са мајсторима који раде на спољашњем уређењу црквене порте дошао и откључао цркву видио сам да је каса за прилоге обијена и из ње однијет сав новац“- каже свештеникНикола Пејовић старјешина овог храма и парох момишићки.

Разбојници су прво ишчупали и искривили металне решетке на олтарском прозору а затим поломили стакло, и ушли у цркву. Осим обијене касе и однијетог новца није причињена већа материјална штета. Случај је пријављен полицији која је направила увиђај.

„Упркос томе што штета није велика, као свештеник и хришћанин сам разорачаран и жалостан што живимо у времену када постоје људи који без страха Божијег и стида су у стању да на безочан начин скрнаве светиње, а са друге стране и ћутање и немоћ надлежних да пронађу, санкционишу и спријече оне који обијају храмове по Црној Гори„, закључује отац Никола.

Ова црква је и раније, већ неколико пута била на мети разбојника.

Црква св. Новомученика Момишићких налази се на Малом Брду и једна је од најмањих храмова, али духовно најбогатијих, јер се у њој чувају мошти светих Новомученика Момишићких који су, по предању, спаљени од Турака 1688. године.

Предање и спомен о њиховом мученичком стрдању чува се вјековима у овом крају, а свети архијерејски Сабор Српске Православне Цркве их је канонизовао и прибројао лику светих на мајском засиједанју 2012. године.

Извор: Митрополија црногорско-приморска