Опрема за тестирање очног вида и 1600 наочара донирано православној клиници у гватемалском селу

Село Агвакате, близу мексичке границе у Гватемали, постао је 2015. године дом за прву икада православну медицинску клинику у Гватемали и, могуће, у целој Средњој Америци. Већина житеља овог села приступили су Православној Цркви 2010. године, заједно са још 100 других заједница широм ове земље.

Сада је Клиника оца Андреса Хирона доживела прекретницу – успостављена је  комплетна оперативна очна клиника уз помоћ донација и гостујућих мисионара из Питсбурга.

Тим из Питсбурга - који се састоји од професора и педијатра са Питсбуршког универзитета др Лери Батлера, његове жене Сузане, студента медицине на овом универзитету Мери Моркос, студента доктора оптометрије Џени Лију и њеног брата, стручњака за рачунаре Петра - радио је заједно са гватемалским оптометристом Сезаром Романом и његовом ћерком Мими да би оспособили очну клинику.

Питсбуршки тим је донео са собом 1300 пари диоптријских наочара, 300 пари наочара за читање и ексклузивни ауто рефрактор који се користи за очни преглед, и сви су прошли кроз аеродром Мексико ситија.

Сељани су прошли кроз клинику током четири дана, од којих  већина никад нису имали очни преглед, нити су носили неопходне наочаре.

Извор: Православие.ру (са енглеског Инфо службе СПЦ)