Ораховац: Поново порушена спомен плоча несталим новинарима

Како КИМ радио сазнаје, спомен плоча, коју су представници Удружења новина Србије по други пут поставили у близини Ораховца 31. августа ове године, на дан када су нестали новинари Ђуро Славуј и Ранко Перенић, поново је уклоњена. Како сазнајемо, спомен плоча је била на месту до пре пар дана. "На том месту је сада само рупа са свеже ископаном земљом. Табла је извучена заједно са бетонском подлогом и носачима“, наводи извор КИМ радија. Поред пута где је била постављена табла свакодневно пролазе радници који иду да беру грожђе у Петкопољско виногорје.

На месту где су новинари отети, између села Зочиште и Ораховац, постављено је 31. августа обележје на српском и албанском језику на којем пише: "Овде су 21. августа 1998. нестали новинари. Тражимо их." Славуј и Перенић су нестали када су кренули да ураде репортажу о повратку отетих монаха у манастир Зочиште, скернули на погрешан пут и прешли на територују коју је контролисала Ослободилачка војска Косова. Били су у аутомобилу „застава 128“ плаве боје који никада није пронађен.

Ово је други пут да, после мање од месец дана од постављања, спомен плоча несталим новинарима буде уклоњена. Претходно је октобра 2012. године такође однета спомен плоча а починиоци ни до данас нису пронађени иако је случај тада пријављен полицији и општинским службеницима. КИМ радио није успео до момента објављивања ове вести да ступи у контакт са полицијом како би од њих добили званичну информацију.

Извор: УНС