Орден Светог Саве академику Миомиру Дашићу

Орден Светог Саве академику Миомиру Дашићу
Орден Светог Саве академику Миомиру Дашићу
Орден Светог Саве академику Миомиру Дашићу
Орден Светог Саве академику Миомиру Дашићу

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је на Четврту недјељу по Духовима, 6. јула 2014, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ђурђеви Ступови. Литургијско сабрање увеличао чин додјеле Ордена Светог Саве академику Миомиру Дашићу.

Преосвећеном Епископу у Светој Архијерејској Литургији саслуживало је свештенство и свештеномонаштво Епархије будимљанско-никшићке. Молитвеном сабрању, у катедралном манастиру наше Епархије, присуствовао је вјерни народ беранског краја. Њима се ријечима бесједе обратио Владика Јоаникије, говорећи о значају поста и молитве у животу православних хришћана.

"Наш народ је, често, због тешких радова у овом периоду запостављао Петровски пост, мада они који су завољели пост и који редовно посте, они су и овај пост постили као све остале. Петровски пост је нешто блажи, него Велики Часни пост пред Васкрс или Госпођински пост али, драга браћо и сестре, морамо знати да је овај пост прописан од саме Цркве, те је и он веома значајан. Из искуства знамо да пост јача карактер, у току поста имамо прилику да духовно ојачамо, оснажимо своју вјеру, а сви се ми, увијек, дивимо оним јаким, снажним карактерима, онима који су за примјер. Молитва и пост су прописани као помоћно средство за јачање вјере, а вјера и молитва оплемењују душу“.

"Зар је икада довољно вјере, племенитости, довољно јаких, племенитих карактера и личности у овом свијету, а то се не може постићи без поста и молитве. Пост и молитва су најпречи начин да приступимо Господу, да се с Њим сјединимо, да нам Бог опрости гријехе, да нас Бог помилује, да нас оснажи Својом милошћу, Својом благодаћу и обасја Својом љубављу. Много се прича о љубави, али је већини људи јасно да су то, најчешће, празне приче и зато треба савјетовати младима да не вјерују увијек у све што се прича о љубави, јер како може имати љубави онај ко је далеко од Извора љубави? Треба прићи Господу, треба се напојити са Извора љубави, па се онда може причати о љубави, онда је лако провјерити колико неко има љубави, колико је, заправо, спреман на жртву за ближње“, казао је Владика будимљанско-никшићки.

Литургијско сабрање увеличао је чин додјеле Ордена Светог Саве, којим Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве, за дугогодишњи научни рад одликује академика Миомира Дашића.

"На предлог Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве одликовао је орденом Светога Саве другога степена академика Миомира Дашића, који је својим дугогодишњим научним радом расветљавао многа важна питања из историје Српске Православне Цркве, из прошлости Васојевића, Полимља, подручја које је захватала стара Будимљанска Епископија. У свом селу Ровци поред Берана, подигао је цркву и народни дом, а манастиру Ђурђеви Ступови завјештао је своју библиотеку. Професор Дашић је својим научним радом, искреним залагањем и бројним доброчинствима дао немјерљив допринос васпостављању и духовној обнови Светосавске Епархије будимљанско-никшићке чиме је и заслужио ово високо одликовање“, истакнуто је приликом додјеле Ордена Светог Саве академику Дашићу.

"Академик Дашић је, свакако, заслужио наше признање, нашу похвалу. Заслужио је да се његово дјело помиње и да се истакне његов примјер. Све оно што је написао до сада има изузетну вриједност за наш народ. Хвала Богу, ја се надам да ће ово признање наше Цркве обрадовати проф. Дашића и да ће многе подсјетити на вриједност његовог научног дјела која није привремена и није локалног карактера“.

"Драго ми је што у овом моменту могу да истакнем његову искрену оданост СПЦ, Епархији будимљанско-никшићкој, овој светињи и свим нашим светињама, многе од њих је описао и много штошта открио из њихове историје. Нека буде срећно и благословено и на многаја љета!“, рекао је, честитајући академику Дашићу, Преосвећени Владика Јоаникије.

Пригодном бесједом на добијеном високом одликовању Српске Православне Цркве захвалио је академик Дашић.

"Овјенчан, данас, Орденом Светога Саве, с радошћу и трудом да ме то гордошћу не испуни, желим да захвалим свима који су имали удјела у доношењу Одлуке да будем одликован највишим орденом Српске Православне Цркве, а, прије свега, Вама Преосвећени Владико, као предлагачу, свим члановима Светог Синода Српске Православне Цркве, који су предлог уважили и донијели Одлуку, као и Његовој Светости Патријарху српском Господину Иринеју, без чијег благослова ми ово признање не би могло припасти“.

"Указане су ми, до сада, у отаџбини и свијету, многе почасти, додијељена бројна признања, и за научни рад и за друштвени ангажман, а једно од најдражих је ово које ми је управо уручено, пред олтаром древне Немањића лавре чију смо 800. годишњицу обиљежили прошле године, и из руку Преосвећеног Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, првог Архијереја који је овдје, у древни светосавски трон, устоличен 352 године послије укидања Будимљанске митрополије, и који већ другу деценију управља повјереном му Епархијом и дјецом духовном коју му је дао Бог, с узорним и, у правом смислу, очинским старањем о свему што чини Цркву, у духовном и у материјалном погледу“.

"Немогуће је, у пригодној ријечи каква је ова, сазнања из вишедеценијских научних истраживања у одређеној области сажети у неколико ријечи, те ни ја то не могу учинити када је у питању улога наше Српске Православне Цркве у историји нашег народа, у историји Балкана и Европе, осим што могу рећи да је она – импозантна и да је, када је српски народ у питању, била један од његових стожера, водиља, упориште и судбинска одредница. Зато је, у свим временима, и бивала, често прва, на удару српских непријатеља“.

"Истина о Српској Православној Цркви и њеној историјској улози на подручју данашње Црне Горе, које, фрагментарно, има у скоро свакој мојој књизи, као и у неколико посебних научних радова, интервјуа и осврта, у овом времену, несумњиво, има посебан значај. Не знам колико ће те истине, и истине до којих су дошли, и саопштили их, бројни други историографи, бити уважене и допринијети да се на основу њих одређује положај Српске Православне Цркве у савременој Црној Гори као демократској и секуларној држави, али знам да иза онога што сам написао и рекао о томе, стоје непобитне чињенице и да нема никаквих кривотворења или повлађивања било чијим дневнополитичким интересима и страначким залагањима и програмима“, истакао је академик Миомир Дашић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка