Орден Светог Саве проф. др Авксентију Калангосу

Његова Светост Патријарх српски Г. Иринеј уручио је данас, 12. марта 2010. године, у Српској Патријаршији у Београду господину проф. др Авксентију Калангосу из Женеве орден Светог Саве првог степена. Највише одликовање наше свете Цркве професору Калангосу додељено је у присуству Његовог Преосвештенства Епископа бачког Г. Иринеја, члана Светог Архијерејског Синода СПЦ, Његовог Преосвештенства викарног Епископа хвостанског Г. Атанасија, протојереја-ставрофора Сава Јовића, главног секретара Светог Архијерејског Синода СПЦ, Њихових Височанствава престолонаслединка Александра Карађорђевића и принцезе Катарине, као и чланова Крунског савета, господе Драгомира Ацовића и академика Матије Бећковића.

Његова Светост Патријарх српски Иринеј истакао је заслуге и врлине професора Калангоса, стручњака светског реномеа и православног хришћанина, архонта Васељенске Патријаршије. Он - нагласио је Светејши Патријарх - чини част и свом грчком роду, и нама Србима, и свима онима у чијој средини делује и своје Богом дане таленте штедро дели, чиме је заслужио да му наша света Црква укаже своју пажњу и захвалност одликујући га орденом Светог Саве. Његова Светост је нарочито истакао професорову несебичну пожртвованост у Дечјој болници у Тиршовој улици.

У одлуци Светог Архијерејског Синода СПЦ наводи се да се орден Светог Саве професору др Авксентију Калангосу из Женеве додељује за његову делатну љубав према Српској Православној Цркви и српском народу, нарчито показану његовим вишегодишњим радно-хуманитарним мисијама у Републици Србији.

Проф. др Авксентије Калангос је хирург светског гласа и архонт Васељенске Патријаршије, веома активан у Србији на лечењу најтежих случајева кардиоваскуларних оболења код деце и одраслих. Професор Калангос, шеф кардиоваскуларне хирургије на Универзитетској болници у Женеви, до сада је шест пута боравио у радно-хуманитарној мисији у Србији. Током својих мисија у Србији, проф. др Калангос оперисао је преко тридесет пацијената, деце и одраслих, оболелих од урођених тешких срчаних мана у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој улици и на Институту за кардиоваскуларне болести Клиничког центра Србије. Њено Височанство принцеза Катарина и проф. др Калангос иницијатори су отварања првог оперативног одељења за лечење урођених срчаних мана код деце и одраслих у Србији при овим здравственим институцијама. То је одељење отворено 9. децембра 2009. године, захваљујући великодушној помоћи Фондације Срце за све проф. др Калангоса.

Проф. др Калангос улаже велики труд у припреми и обучавању српских медицинских стручњака стипендирајући и примајући их у Универзитетској болници у Женеви. Проф. др Калангос је пореклом Грк из Цариграда, православне вероисповести, парохијанин православне црквене општине у Женеви. Поседује докторате наука из области хемије и медицине. Оснивач је две хуманитарне организације које су посвећене старању о најмлађим срчаним болесницима широм света. Власник је патента познатог под називом „Калангосов прстен", који је јединствен у кардиоваскуларној медицини, а користи се код реконструкције срчаних залистака. У овом делу света први пут је употребљен 2007. године током операција у Универзитетској дечјој клиници и у Клиничком центру Србије. Те исте године проф. др Калангос проглашен је за „Нај-Београђанина" за дело спасавања живота оболеле девојчице Дејане. Кад год долази у радну посету Србији, проф. др Калангос доноси са собом и нео-пходну опрему потребну за извођење најсложенијих кардиоваскуларних процедура. Вредност опреме коју је на тај начин допремио у Србији износи преко пола милиона евра.