Орден Светог Саве првог степена Међународном филмском фестивалу "Златни витез"

Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. др Иринеј, члан Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, у пратњи ђакона Ђорђа Стојисављевића и др Миодрага Копривице, заменика генералног директора Радио-телевизије Војводине отпутовао је у Москву, где ће Међународном филмском фестивалу "Златни витез" уручити највише одликовање Српске Православне Цркве, орден Светог Саве првог степена.

Ово одликовање видљиви је одраз благодарности Српске Православне Цркве Фестивалу "Златни витез", који је од свих иностраних организација ове врсте дао највећи допринос афирмацији српске културе, а посебно српског филма. Под мотом За моралне и хришћанске идеале и уздизање људске душе, Фестивал су 1991. године у Москви основали филмски радници окупљени око идеје удруживања и међусобне помоћи кинематографијâ словенских и православних земаља.

У време кад уметност, а нарочито филмска, све више уступа пред комерцијалним, а још више политичким интересима, најзначајнији аутентични филмски ствараоци светске кинематографије - Михалков, Вајда, Сокуров, Зануси, Кустурица, Бенини, Лонгин - приказивали су своје филмове и били награђивани на фестивалу Златни витез.

Три фестивала била су посвећена Србији и српском народу:
- у току распада Југославије (1993.) у Новом Саду;
- у току НАТО агресије (1999.) у Смоленску;
- посвећен страдању Срба на Косову и Метохији (2003.) у Москви.

На Фестивалу је награђен и велики број српских аутора: Паскаљевић, Бајић, Карановић, Драгојевић. Наш редитељ Драган Елчић проглашен је најнаграђенијим аутором са једанаест награда - пет витезова (три златна, један сребрни и један бронзани) и шест награда за режију.

Српске филмове који су учествовали на Фестивалу, нарочито оне који за тему имају православну духовност или страдање нашег народа у протеклим ратовима, тешко је и избројати.

Више о програму фестивала можете сазнати на адреси: www.zolotoyvityaz.ru