Орден Светог Саве ваљевској Гимназији

Владика МилутинСвети Архијерејски Синод СПЦ, на предлог Епископа ваљевског Г. Милутина, одликовао је ваљевску Гимназију Орденом Светога Саве II степена. На свечаности која је поводом доделе високог одликовања уприличена 25. марта 2008. године у свечаној сали Гимназије, признање је, у име ђака и колектива ове просветне установе, примио директор Радиша Ковачевић.

Владика МилутинУручујућу Орден, Владика Милутин је нагласио немерљив допринос ваљевске Гимназије српској просвети и култури, подсетивши да је у овој школи, основаној 1870. године, својевремено ђаковао и сам Свети Владика Николај.

МатијаНадахнуто је беседио и академик Матија Бећковић, истакавши да се дичи биографским податком који га сврстава у ред ваљевских гимназијалаца, раме уз раме са Десанком Максимовић и истакнутим савременицима, редитељем Дејаном Мијачем, глумцем Војом Брајовићем и непрегледном колоном горостаса српске културе.

Ваљевска ГимназијаЈеднодушна оцена беседника и свих присутних у свечаној сали ваљевске Гимназије јесте да образложење Светог Архијерејског Синода СПЦ, у којем се истиче да је Орден додељен за „дугогодишњи плодотворни васпитно- образовни рад", представља подстрек, али и огромну обавезу према будућим генерацијама гиманзијалаца који ће, уз Божју помоћ, продужити бисерну ниску ђака најстарије ваљевске просветне установе.

Инфо служба Епархије ваљевске

Извор: Епархија ваљевска