Ордени Светог владике Николаја за заслужне мисионаре

Ордени Светог владике Николаја за заслужне мисионаре
Ордени Светог владике Николаја за заслужне мисионаре
Ордени Светог владике Николаја за заслужне мисионаре
Ордени Светог владике Николаја за заслужне мисионаре

Свети Сава име је српско најсветије јер захваљујући њему духовност је српска процветала. Он је име рода свог узнео међ' анђеле и арханђеле. Прилазио је братски свим крштеним народима. Господ га је прославио, а ми му данас молитвама кличемо да уђемо у Царство Божје и будемо у њему са Светим Савом и свим светитељима Божјим, порука је Светосавске беседе протојереја Ненада Марковића у храму Васкрсења Христовог.

Слава Господу, сабирамо се у част највећег Србина, и деца и одрасли, јер сви смо деца Божја. Савиндан је прилика да се светим знамењем дарују они који име Христово сведоче у нашем времену, рекао је владика Милутин у најсвечанијем тренутку Литургијског сабрања.

- Годинама посматрам једног свештеника и изнова се дивим његовој личности. Ведар је, насмејан и безазлен као дете. Одавно је пензионисан, а ипак редовно служи Литургију и причешћује се светим тајнама Христовим. Веран свештеничком завету да се слуга Божји бива довека... Сусрет са њим је лепота. Увек ми донесе радост и зато сам одлучио да га данас одликујем орденом Светог владике Николаја, да га носи на многаја љета, наш вољени прота Василије Гајић! - ускликнуо је Владика Милутина, уручујући највеће признање Епархије ваљевске протојереју-ставрофору Василију Гајићу, дугогодишњем пароху, једном од првих вероучитеља од повратка веронауке у српске школе, ревносном и скромном свештенослужитељу препознатљивом по осмеху и душекорисним саветима за сваког боготражитеља... у народу вољеном проти Васи.

На његовом примеру многи су се хришћанским врлинама научили. Неки и пут богословских наука уз благослов проте Васе кренули. Један од њих је узорни вероучитељ Техничке школе, који упоредо предводи и Светосавску омладинску заједницу, ђакон Дарко Крунић. Његово мисионарско трудољубље, нарочито плодоносно у раду са младима, владика Милутин наградио је одликовањем протођакона.

Чување традиције је чување националног идентитета

Савинданско путешествије владика Милутин наставио је ка вртићу „Видра“. Предшколска установа „Милица Ножица“ годинама уназад организује верску наставу за своје полазнике, а прошле године реализовала је и аутентичан пројекат о традицији и обичајима ваљевског краја. За чување и неговање вековне народне традиције, Архијереј ваљевски уручио је орден Светог владике Николаја директору ПУ „Милица Ножица“ Златомиру Марковићу.

- Најлепше је бити са децом, слушати их како певају, говоре... Господ Христос каже:“Ако се не обратите и не будете као деца, нећете ући у Царство небеско.“ Свети Сава, најлепше српско дете, остао је вечно дете. Био је просветитељ и просвећен. Имао је световна знања и био просвећен Духом Светим. Орден Светог Владике Николаја додељујем вам подстакнут вашим трудом да децу научите вековној традицији, васпитате их лепо, организујући лепе програме. Очување традиције важно је за опстанак наше нације. Сигуран сам да би ову децу и Владика Николај одликовао те са радошћу то данас чиним - поручио је владика Милутин након дечје приредбе посвећене лику и делу Светог Саве. Директор „Милице Ножице“ Златомир Марковић захвалио је на признању и обећао да ће установа наставити да у васпитању малишана негује вредности православља. Са надлежним парохом Дејаном Трипковићем и овогодишњим домаћинима славе Владимиром Илићем, Драганом и Снежаном Видић, владика Милутин преломио је славски колач и благословио славску трпезу. Колач за наредну годину преузела је Ива Ђурић. Свечаности у вртићу „Видра“ присуствовао је начелник за предшколско образовању у Министарству просвете Србије Богољуб Лазаревић и многе уважене личности Града Ваљева.

Свечарске радости у „четвртој школи“ и Светосавској омладинској заједници

У Основној школи „Нада Пурић“ долазак владике Милутина нарочито је увеселио ученике и колектив, на челу са директорком Аном Савковић. Откако прославља Светог Саву, а то ова угледна образовна установа чини двадесетак година, Лета Господњег 2015. први пут је радост ломљења славског колача са њима и надлежним парохом протом Драгомиром Јовановићем поделио духовни родитељ овдашњег верног народа. Популарна ваљевска „четврта“ позната је по квалитетној настави, бројним успешним ученицима, незаборавном другарству и чврстој љубави према школи, која не престаје ни годинама по изласку из њених клупа. Благосиљајући ђаке, Владика Милутин поручио им је да слушају своје учитеље и родитеље јер то је Господу угодно и то их врлим људима чини. Директорка Ана Савковић упутила му је благодарје на указаној части и пожелела добродошлицу свим гостима. У име Града Ваљева, славу је честитала помоћница градоначелника Светлана Јанковић-Бељански. Овогодишња домаћица славе била је учитељица Славица Глишовић, док је та част за наредну годину припала учитељици Весни Андрић.

Сваки човек треба да има неког узора на кога се духом угледа. Овај свет тражи и троши биће његово. Душа је бесмртна и тежи угледању на духовнике који су Бога спознали - светитеље.

- Светитељи су духовни хероји - витезови. Први међу њима у српском народу је Свети Сава, од Бога нам послан кад је било најпотребније. Баш као и Свети Владика Николај и Ава Јустин. Колико бисмо само били сиромашни у 21. веку да их немамо... Ви сте себи поставили њихов идеал, а то је Христос Господ, који нас позива да будемо савршени као Отац наш небески - беседио је Владика Милутин приликом славског обреда у дому Светосавске омладинске заједнице Епархије ваљевске.

Ова црквена организација окупља све више средњошколаца и основаца, који негују и шире хришћанске вредности. Предвођени протођаконом Дарком Крунићем и секретаром Жељком Ђорђевић, а уз свесрдну подршку свештеника Дејана Трипковића и благослов Владике Милутина организују циклус трибина „Православље и млади“, разне хуманитарне акције, а током мајских поплава даноноћно су били посвећени прикупљању и дистрибуцији помоћи угроженима. Овогодишњи Савиндан прославили су у знаку задовољства постигнутим и са молитвом за Божју помоћ при новим подухватима.

Ј.Ј.

Извор: Епархија ваљевска