Орнаменти српских средњовековних фресака

Изложба Освежавање меморије - атрактивна, интерактивна аудио-визуална поставка од 6. новембра 2013. до 31. јануара 2014. у Музеју примењене уметности

У среду, 6. новембра 2013. поводом дана Музеја примењене уметности, отвара се репрезентативна студијска изложба Орнаменти српских средњовековних фресака - Освежавање меморије, аутора Душана Миловановића, музејског саветника. Орнамент представља украс, шару, декоративни детаљ у примењеној уметности и архитектури, али има велику лепезу симболичних значење, културолошких и религиозних, подложних различитим анализама, па чак и математичком читању и тумачењу.

‘’Освежавање меморије’’ је покушај да се српска средњовековна културна баштина представи на до сада невиђен начин. Ово подразумева савремен музеолошки приступ, који осим изношења оригиналног материјала има за циљ стварање атрактивне, интерактивне аудио-визуалне поставке. Посетилац је позван да открива материјал, крећући се кроз низ замрачених соба и простора.

''Музеј примењен уметности у овом тренутку пре личи на градилиште него на излагачки простор. Екипе мајстора, темпераментни архитекта, обиље материјала који се уноси и износи, молери, електричари... Читав простор првог етажа Музеја у потпуности је прекомпонован и прилагођен потребама изложбе Освежавање меморије '' – коментарише аутор изложбе Душан Миловановић.

У оквиру ове изложбе орнаменту се приступа са више страна у покушају савременог читања његових вредности. Материјал који се излаже је настао током педесетих година 20. века, тако што је сликар Милован Арсић снимао на терену орнаменте са фресака Србије и Македоније. На изложби ће бити приказано преко 500 табли копија орнамената српских средњовековних фресака које су последњи пут излагане 1961. године, у оквиру Византолошког конгреса, одржаног те године у Београду.

‘’Уместо да материјал изложимо у основном облику, одлучили смо се за стварање комплетне атмосфере у коју су посматрачи уроњени. Овај начин излагања , који је у свету одавно прихваћен, код нас се још није заступљен, јер овакве изложбе захтевају ангажаовање изузетно великог броја људи, велики новац и својеврстан су подухват, који је врло тешко реализовати. Изложбени простор је преграђен зидовима, те имамо велики број сала, тако да изложбу водимо као причу, као филм, који се састоји из низа секвенци, где свака секвенца претходи наредној и најављује следећу. На тај начин посетиоци уместо да само посматрају изложене предмете, суочени су са откривањем како предмета, тако и простора. Сам материал који ће бити изложен је изванредан, а оно због чега смо се одлучили да на овакав начин представимо српско средњовековно благо је између осталог и чињеница да велики број тих орнамената изгледа врло савремено ’’ – каже арх Иван Мангов, аутор изложбене поставке.

Ова изложба нам пружа могућност да на једном месту видимо сабране елементе фреско сликарства за које би нам биле потребне године путовања и истраживања, како бисмо обишли манастире и цркве у којима се налазе.

Музика је изузетно битан елемент ове изложбе. Оригиналну музику за изложбу Освежавање меморије су радили Горан Трајковски из чувене македонске групе Анастасија, Доријан Јовановић, још један талентовани македонски музичар, профессор Зоран Јерковић и ДЈ Марко Настић. Све сале имају професионално озвучење и крећући се кроз сале, посетиоци се крећу кроз својеврсне музјеске пејзаже, где се различите музичке нумере смењују, надопуњују и граде атмосферу.

Оно што ову изложбу чини посебном је чињеница да се ауторски тим одлучио за ангажовање младих људи, аутора, који не припадају оном делу публике коме би тема српског средњег века била превасходно блиска. То су савремени, прогресивни ствараоци, који се са темом суочавају на храбар, иновативан, себи својствен начин.

Исидора Николић, графичка дизајнерка, урадила је лого и цео визуални идентитет изложбе. Вукан Ћирић и Душан Зјалић урадили су анимације инспирисане средњовековним орнаментима. Александар Вац, керамичар, направио је просторну инсталацију са преко 300 тродимензионалних елемената, инспирисан фрагментима средњовековних орнамената. Рад Наташе Теофиловић –‘’Асимиетрy’’ који се тренутно приказује на Октобарском салону, биће такође емитован и у оквиру изложбе ‘’Освежавање меморије’’, а изглед каталога потписује дизајнер Зоран Ђорђевић.

Изложбу прати низ акција, радионица, концерата, предавања. Ексклузивност, лепота и богатство представљеног материјала, модерна поставка, као и низ догађаја који ће пратити изложбу... већ сада буде пажњу стручне јавности и публике.

За ову прилику припремљена су два каталога: репринт каталога Загорке Јанц из 1961. Године и ауторски каталог Освежавање меморије, Душана Миловановића, музејског  саветника МПУ у коме је представљена комплетна колекција копија орнамената Музеја примењене уметности (572 примерка), са ауторским текстовима петорице стручњака, који из различитих углова коментаришу феномен орнамента.

Ауторски тим ове изложбе стоји иза реализације изложбе “Ризнице манастира Хиландара” 2008. године, која је награђена престижном наградом ИКОМ-а. Изложба је забележила изванредан одзив код публике и медија јер се суочила са темом на иновативан и храбар начин.

Подршку овом пројекту, активним учешћем дали су Министарство културе Србије, Манастир Хиландар, Математички институт, САНУ, Филозофски факултет (катедра за Историју уметности ), Народни музеј и Галерија фресака, Историјски музеј Србије, народни музеј Крушевац, Градски музеј Вршац, Факултет примењених уметности, Факултет музичке уметности, Универзитет Мегатренд, галерија Дива арт и уметничко-занатска радионица Свети Никола.

Адреса: Музеј примењене уметности, Београд, Вука Караџића 18

Радно време музеја и музејске продавнице: уторак – субота: 11:00 – 19:00

Групне посете, молимо – најавите два дана раније!

Контакти: 011/2626-841 dm@mpu.rswww.mpu.rs

Особе за контакт: Јелена Кнежевић, Душан Миловановић