Осам деценија Христа Спаситеља у Рију

Осам деценија Христа Спаситеља у Рију

У Рио де Жанеиру обележава се 80 година од подизања статуе Христа Спаситеља са раширеним рукама, пренеле су данас агенције.

Ова статуа је пета највећа статуа Христа на свету и симбол Олимпијских игара које ће се одржати 2016. године у Рио де Жанеиру.

На стотине верника прославило је јуче ову годишњицу бдењем, концертом и тортом од осам метара. Бразил је највећа католичка земља на свету са 130 милиона верника.

"Христ са раширеним рукама - тако ми дочекујемо оне који дођу у наш град да нас посете", рекао је новинарима градоначелник Рио де Жанеира, Едуардо Паес.

Ову 38 метара високу статуу направио је бразилски архитекта Хектор да Силва Коста, а Француз пољског порекла Пол Ландовски је извајао Христову главу и руке. Статуа се налази на висини од 710 метара на врху брда Корковадо.

То место је постало обавезна дестинација хиљада туриста који посете Рио сваке године.

Ова статуа је постала историјски споменик 1973. године, а 2007. године наведена је као једно од седам светских чуда.

Христ Спаситељ је статуа саграђена поводом стогодишњице независности Бразила од Португала. Њена изградња је почела 1921. године, када је обележавана стогодишњица, а завршена је 1931. године.

Она приказује Исуса Христа раширених руку и окренутог ка граду. Фигуративно, она приказује Христа како грли Рио де Жанеиро.

Извор: Танјуг