Осам деценија од мученичког страдaња житеља Крагујевца

На празник Светих новомученика крагујевачких, 21. октобра 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован началствовао је светом архијерејском Литургијом на платоу новообновљеног храма посвећеног Светим мученицима пострадалим у нацистичким масовним стрељањима пре 80 година у Шумарицама.

После богослужења, које су појањем украсили ученици Богословије Светог Јована Златоустог, владика Јован и ктитор шумаричког храма г. Јован Алексић преломили су славски колач.

У присуству председника Републике Србије г. Александра Вучића, чланова Владе Републике Србије, градских челника и представника дипломатског кора, испред спомен обележја Пето три V-3, подигнутом на месту где су немачке окупационе снаге стрељале ђаке и професоре Крагујевачке гимназије, служен је молебан Светим новомученицима крагујевачким.

На Великом школском часу изведена је поема Црни дан Душка Радовића, написана за ту манифестацију 1971. године. Драмски приказ, у извођењу чланова Kњажевско српског театра са гостујућим глумцем Милошем Лазићем из Београда, режирао је Драган Јаковљевић. Велики школски час у Шумарицама се одржава од 1957. године, а од 1961. годиненарод се сабира крај споменика стрељаним ђацима и професорима, који је те године и откривен.

Извор: Епархија шумадијска