Оштећене фреске у манастиру Режевићи

Будванкa О.Ф. приведена је јуче због сумње да је оскрнавила фреске у манастиру Режевићима. Наиме, према писању „Вијести“, вјерује се да је О.Ф. црвеном фарбом оштетила манастирски комплекс у Режевићима - споменик културе под заштитом државе стар осам вјекова. Просуто је неколико литара црвене фарбе а фреске су до те мјере оштећене да ће бити неопходна рестаурација, казали су у манастиру.

Такође, бројни туристи и вјерници затекли су јуче у манастиру практично потоке фарбе, који су се сливали низ зидове осликане фрескама, завршавајући на степеницама и каменом плочнику. “Вијестима” је потврђено у полицији да је Будванка саслушана и да ће бити процесуирана. Раније јуче током дана у цркви је речено да знају ко је оскрнавио манастир, али нијесу жељели да говоре о томе, већ су казали да вјерују да ће полиција процесуирати случај и стати на на крај нападима на манастир.

Митрополија црногорско-приморска прије четири године направила је посебан улаз у комплекс - камену грађевину осликану фрескама. Због тих, али и радова на конаку и фрескописању манастирске цркве Светог Стефана, Управа за заштиту културних добара поднијела је пријаву тужиоцу. Навели су да је ријеч о девастацији споменика културе, јер Митрополија није добила сагласност од државе за радове.

Из Српске Православне Цркве су одговорили да су радовима жељели да сачувају манастирски комплекс, који је, како тврде, дошао до стања пропадања због небриге државе. Дио мјештана Паштровића подржао је тада Српску Православну Цркву на народном збору у порти манастира. Са скупа су позвали државу и институције да прекину са нападима на цркву. Истакли су да је манастир њихова светиња и да сваки напад доживљавају као атак на морално и духовно биће Паштровића.

Извор: Митрополија црногорско-приморска