Оскрнављено православно гробље код Косовске Каменице

Непознати починиоци оскрнавили су православно гробље које се налази између села Томанце и албанског села Петровце у општини Косовска Каменица, рекао је данас Танјугу одборник у локалном парламенту Иван Петровић. Он је навео да су два надгробна споменика порушена, неколико крстева разбацано, оштећене жица на огради и капија, и сломљен прозор на помоћној згради.

"Још увек не знамо тачно када се то десило - синоћ или јуче поподне. Ово је већ трећи или четврти пут да се оштећују споменици на овом гробљу. Од укупно стотинак, до сада је порушено око десетак надгробних споменика", казао је Петровић и додао да је изгред пријављен полицији.

"У претходним случајевима када су оштећени споменици на гробљу виђали смо албанску децу како трче према суседном албанском селу Петровце. Овог пута их нисмо видели али сумњамо да су они то поново урадили. До сада то нисмо пријављивали полицији, али овог пута јесмо, али су они само узели изјаве од неколико људи из нашег села и на томе се завршило", рекао је Петровић.

До 1999. године у селу Томанце је живело око 190 Срба, а данас село има више од 200 становника с обзиром да се, објашњава Николић, ниједно домаћинство није одселило а природни прираштај је добар.

Па ипак, последњи инцидент је узнемирио мештане села, наглашава Петровић и додаје: "Људи јесу уплашени из разлога што у селу није било већих инцидената, отмица, киднаповања, убистава и слично. Од 1999. године само једном су пуцали на нас тако да овај последњи инцидент уноси узнемирење међу људе".

Извор: Епархија рашко-призренска