Оскрнављено Велико православно гробље у Стапару

На Великом православном гробљу у Стапару, у ноћи између 31. маја и 1. јуна 2009. године, у вандалском неделу порушено је и оскрнављено око три стотине гробова. Истога јутра извршен је увиђај, а на лице места, поред начелника сомборског Секретеријата унутрашњих послова и заменика јавног тужиоца, изишао је и судија Општинског суда у Сомбору. Против непознатих починилаца поднета је кривична пријава за повреду гроба.

Разбојници су порушили и поломили надгробне споменике по целом гробљу, а понегде је срушен и цео ред споменика. Пре само месец дана, 1. маја, на Водици недалеко од села, оскрнављен је храм Успења Пресвете Богородице, исписани разни графити на помоћном објекту, а пре неколико година хицима из ватреног оружја оштећен је храмовни крст.

Житељи Стапара, узнемирени учесталошћу и сразмером ових немилих догађаја, очекују од највиших државних органа енергичну акцију у циљу заштите православних светиња и откривања идентитета виновникâ овог монструозног чина. Ово злодело подсетило је мештане на сличана дешавања којих, у овој мери, има једино на страдалном Косову и Метохији.

Извор: Епархија бачка