Осликана црква на Алтини

На радост верујућих и оних који су осликавали храм посвећен ђакону Авакуму и игуману Пајсију на Алтини у Земуну у време пандемије короне заблистао је у пуном сјају.

Подигнут у српско-византијском стилу, према пројекту архитекте Љубице Бошњак, храм је фрескописан по идејном решењу сликара Драгомира Марунића и са ауторским учешћем сликарског тима.

"Мој учитељ и отац који је одрастао у Манастиру Праскице и струдирао сликарство у Атини је успоставио један стил. Базира се на тој Бокакоторској иконописачкој школи. У хришћанству постоји једна мисао а то је сећање на смрт, на васкрсење. У пандемији је то нешто што вас буди да спознате тренутак и лепоту тог живљења и пут којим идете", објашњава протомајстор фрескописа Немања Марунић.

Тај пут су фрескописци прешли док су осликавали литургијске сцене.

"Велико је задовољство када човек има прилику да саображава фрескеу храму Божијем јер је то део литургије и ти том на тај начин што светитеље остављаш на зидовима, они са верницима који су присутни на молитви у садејству раде молитву итако је молитва потпунија", каже коаутор фрескописа Драган Станковић.

"Велики је изазов бити део тима. Значи бити део нечег што мора да створи јединство. Јединство- стилско јединство и јединство у изображавању ликова и светлости на фрескама", истиче фреско-сликар Бојан Загорац.

Радозналост најмлађих православаца да виде осликану цркву, била је још један од изазова.

"Ове фреске су управо изображај нашега литургијског живота. Наша Библија која се приказује у сликама, којима се верујући упућује у ту литургијску заједницу", каже в.д. старешина храма jереј Борис Савић. 

Верујуће за Храм Светих мученика ђакома Авакума и игумана Пајсија, везује и дан упокојења Његове светости патријарха Павла, 44. наследника трона Саве Немањића.

Темељи светиње подигнуте прилозима добротвора освештани су 15. новембра 2009.

Извор: РТС