Основан Међурелигијски Савет Министарства вера Републике Србије

Данас је, 17. јуна 2010. године, у Београду установљен Међурелигијски савет Министарства вера Републике Србије, који чине проф. др Богољуб Шијаковић, министар вера Републике Србије; Епископ бачки Г. др Иринеј Буловић; Станислав Хочевар, надбискуп београдски Римокатоличке цркве у Србији; реис-ул-улема Исламске заједнице Србије Адем Зилкић и Исак Асиел, рабин Јеврејске заједнице у Србији. Међурелигијски савет је отворен за даља именовања чланова из реда великодостојника традиционалних цркава и верских заједница и угледних световних лица.

Министар вера проф. др Богољуб Шијаковић је истакао задатке Међурелигијског савета: афирмисање верске слободе и верске културе, објављивање саопштења (посланица) о важним друштвеним питањима, организовање научних скупова, трибина, округлих столова и саветовања о актуелним темама, учествовање у припреми нормативних решења, разматрање и тумачење тенденција јавног живота, разматрање значаја верске слободе и верске културе у европском контексту.

Епископ бачки Г. Иринеј је на почетку нагласио да је радо прихватио чланство у телу које до сада није постојало у Србији, а које функционише у оквиру Министарства вера које испуњава своју улогу у широко постављеном друштвеном дијалогу. "Учешће у Савету је израз одговорности свих нас и саборног сучељавања са проблемима данашњице. У Европској унији постоји стални и институционални дијалог, а у Србији ту потребу треба да испуни Међурелигијски Савет. У нашем случају, Савет се разликује од истих институција у оквиру Влада земаља у окружењу, јер његово оснивање није изазвано турбуленцијама, већ трајном потребом за дијалогом у друштву. Ово тело није политичко тело, али има одговорну социјалну функцију јер се сучељава са проблемима народа, државе и друштва. Треба истаћи да Савет и рад Савета неће бити замена или сурогат за непосредну сарадњу Цркава и верских заједница. Оваква сарадња постоји на нашим просторима дуги низ година у најширем контексту. Дијалог је у природи свих Цркава и верских заједница и постоји, али још је важније да постоји и животни дијалог који се осећа у друштву свакодневно, у контексту одговарања на сва питања савременог друштва. Ангажман свих нас - не само чланова Савета, већ и сарадника и пријатеља - треба да пружи одговор на сва друштвена питања."

Монсињор Станислав Хочевар је исказао радост што је члан Међурелигијског Савета, јер је међурелигијски дијалог елементарна дужност свих нас пошто Цркве и верске заједнице играју важну улогу у друштву.

Реис-ул-улема Исламске заједнице Србије Адем Зилкић је истакао да је вера живот и вера нада. Веровати значи осврнути се на све сегменте живота, те зато Цркве и верске заједнице треба да учествују у друштвеним проблемима и да помогну у изградњи просперитетног друштва.

Исак Асиел, рабин Јеврејске заједнице у Србији, је нагласио да је градитељ мира учитељ који гради мир, а то су сви представници верских традиција. Рабин је истакао да су сви представници Цркава и верских заједница формирањем Међурелигијског савета добили још већу одговорност, те се у своје и у име свих чланова Савета захвалио министру вера Богољубу Шијаковићу, Министарству вера и Влади Републике Србије.