Oснован Регионални центар за хипорехабилитацију

Oснован Регионални центар за хипорехабилитацију

У Требињу је данас основан Регионални центар за хипорехабилитацију, први овакве врсте на подручју Источне Херцеговине, у којем ће се дјеца са инвалидидтетом лијечити кроз терапију са коњима, а биће им пружена и друга неопходна стручна помоћ. Пројекат који би требао бити завршен до краја љета наредне године, финасираће се из буџета и средствима донатора.

Центар, као посебну фондацију, оснивају: Епархија захумско-херцеговачка и приморска, Фондација "Центар за развој физичке и духовне културе" из Требиња, Фондација солидарности Србије из Београда, Београдски центар за рехабилитацију, Центар за социјални рад Требиње  и невладина организација "Нова шанса у Новом" из Херцег Новог.

Центар за хипорехабилитацију биће изграђен на Зубцима, петнаестак километара од Требиња, на мјесту бивше касарне Брвеник. Земљу за градњу површине од око 34 хектара уступила је Епархија захумско-херцеговачка и приморска, којој је ово земљиште Влада РС раније дала на кориштење.

Владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије је након конститутивне сједнице Фондације истакао да се радује што је оваква иницијатива покренута у Требињу, истичући да овај град треба да буде регионални центар, не само за Источну Херцеговину, већ и за друге околне градове.

"Посебно нас радује што је Центар намијењен за дјецу ометену у развоју и што је то један од најбољих начина на се корисницима помогне у њиховом одрастању и оздрављењу", рекао је владика и подсјетио да идеја о оснивању Центра за хипорехабилитацију постоји већ годину дана.

Директор Фондације "Солидарност" из Београда Владимир Илић појаснио је да ће постојећи објекти на Зубцима бити адаптирани за потребе које су неопходне, односно простор за дјецу и родитеље који ће користити услуге Центра. Илић каже да је планирана изградња ресторана, двије велике сале у којима ће се радити терапије са дјецом, штала за коње, стазе за рекреативно јахање и остали садржаји за игру и забаву дјеце. По питању стручног кадра Илић истиче да су већ обављени разговори са центрима за социјални рад у Требињу и Херцег Новом, те обезбијеђен кадар који ће прије почетка рада Центра бити обучен за овакав рад са дјецом.

Директор Центра за Социјални рад Требиње Мира Ћук подсјетила је да је на подручју Источне Херцеговине на евиденцији око 270 дјеце са израженим сметњама у развоју, од којих је на подручју Требиња око 120.

На Конститутивној сједници истакнуто је да су чланови Фондације и прослављени кошаркаш Дејан Бодирога, директор беогрдаске филхармоније Иван Тасовац, прослављени режисер Емир Кустурица и друге угледне личности из РС и Србије.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка