Основана Епископска Конференција у Немачкој

Православни епископи Немачке, на седници одржаној у седишту Румунске Митрополије у Нирнбергу прошле суботе, дана 27. Фебуара 2010. године, донели су једногласну одлуку о оснивању Православне епископске конференције у Немачкој. На овај начин су спроведене препоруке IV Предсаборске Свеправославне Конференције, која је заседала у јуну 2009. године у Шамбезију код Женеве и која је донела одлуку о оснивању епископских конференција у православној дијаспори.

У Немачкој већ постоји од 1994. године свеправославна установа, Савез епархија, који носи назив „Комисија Православне цркве у Немачкој" (на немачком: „Kommission der Orthodoxen Kirche in Deutschland", скраћено: KOKiD)". КОКИД ће са својим Одборима и радним групама (на пример за екумену, школство, веронауку, рад са медијима) наставити свој рад, али сада као извршни орган новоосноване Епископске конференције. Конференција наглашава, да све православне епархије, које су заступљене у Немачкој и које обухватају грчке, руске, српске, румунске, бугарске, грузијске и украјинске вернике, представљају једну Православну цркву и као таква ће још више него до сада деловати једногласно кроз заједничку највишу установу на епископском нивоу.

Председник новоосноване Епископске конференције је Митрополит др Августинос (Лабардакис) из Васељенске Патријаршије. За Генералног секретара Епископске конференције изабран је досадашњи пословођа КОКИД-а, ипођакон Николај Тон (Руска православна црква), а за благајника Епископске конференције изабран је свештеник Радомир Колунџић (Српска православна црква).

Епископску конференцију у Немачкој сачињавају десет епархијских архијереја и шест викарних епископа. Она представља око 1,5 милиона православних хришћана различитог порекла и различитих нација. Оснивање Епископске конференције може се сматрати као знак успешне интеграције Православне цркве у Немачкој.

Православна Епископска конференција у Немачкој
Комисија Православне цркве у Немачкој (КОКИД)
Канцеларија:
Splintstr. 6 a, D- 44139 Dortmund
Tel. 0231 - 189 97 95; Fax: 0231 - 189 97 96
Mobil: 0172 - 288 99 44; E-Mail: orthodoxe-kirche@web.de